Wpis z mikrobloga

To sa jakies jaja? Niby nie mieli mi wcale zabierac podatku poniewaz to moj pierwszy raz w anglii i druga praca (lacznie jestem tu doslownie ponad miesiac) a finalnie zabrali mi w #!$%@? siana, ninu tez kompletnie nie mam a jakos za niego sciagaja kase (wszystkim kumplom po 10 funtow zabieraja a oczywiscie mi 20 jakims dziwnym trafem) mam 18 lat i mam smieszne kilka funtow ktore mozna na palcu jednej reki policzyc, robie w #!$%@? nadgodzin aby miec jakies normalne pieniadze ale widze niz z tego skoro #!$%@? 50 funtow tygodniowo mi zabieraja, co robic? Podobno podatek zabieraja jak sie przekroczy próg a widac gowno prawda

#uk #anglia
źródło: comment_16027101340uuhI9p2Kxycpz0llSmi98.jpg
  • 30
Podobno podatek zabieraja jak sie przekroczy próg a widac gowno prawda

@Mystogan: Bo to jest gówno prawda, pobierają zadatek na poczet podatku. Zakładają ile zarobisz i biorą 20% powyżej kwoty wolnej od podatku

To sa jakies jaja? Niby nie mieli mi wcale zabierac podatku poniewaz to moj pierwszy raz w anglii i druga praca (lacznie jestem tu doslownie ponad miesiac)

@Mystogan: A pierwsza praca to nie praca czy jak ?
@Mystogan: człowieku, przecież jak przekroczysz mniej więcej 250 tygodniowo to zaczynają ci od nadwyżki pobierać dochodowy bo jak przemnozysz 250 razy 50 tygodni to wychodzi jakieś 12k czyli kwota wolna. jeśli w całym roku podatkowym twoje zarobki nie przekroczą łącznie 12k to pobrane zaliczki zostaną ci zwrócone. jak wy #!$%@? ludzie w ogóle żyjecie nie ogarniając takich podstawowych kwestii? ¯\(ツ)_/¯ ( )
Czyli mam sie pogodzic z tym ze non stop beda mi tygodniowo zabierac 50 funtow? Mordo ja mam smieszne 300 funtow

@Mystogan: blagam, napisz ze to trolololo z twojej strony. tak, bedziesz placil non stop 50 funtow, jesli zarabiasz brutto te twoje 350 tygodniowo. ty myslales, ze jestes wyjety spod podatkow? masz pelne ubezpieczenie zdrowotne za marne 100 funtow miesiecznie, podczas gdy wiekszosc z nas placi za samo ubezpieczenie 100 TYGODNIOWO
@Mystogan: NI contribution jest liczone tygodniowo, jak zarobisz powyzej thresholda (cos kolo 160£ tyg) to zaczynasz placic, to jest bezzwrotne, jedyna mozliwosc unikniecia placenia tego to zarabianie ponizej tych 160£, jelis przyjedziesz tu na tydzien i zarobisz 200£ to na PAYE zaplacisz NI contr.
@crimson_wind: taa, sama niedawno przyleciałam i dzwoniłam o NIN to z automatu puszczają info, że na razie nie ma i elo XD Pracujesz bez i tyle :/ Chyba tylko wydają listownie studentom ubiegającym się o student loan (,) Nie mam pojęcia jak to wygląda z Emergency Tax Code, bo sama jeszcze pracy nie zaczęłam ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@Mystogan czyżby ktoś z rodaków powiedział ci że za mityczny pierwszy rok nie płaci się podatków? Sam się na to nabrałem i jakiś czas temu po kilku latach pobytu w UK weryfikowałem to tutaj
@Mystogan: sprawdz jaki masz taxcode, byc moze dali cie na emergency i pobieraja ci podatek od wszystkiego, jezeli masz tylko jedna prace mozesz zadzwonic do hmrc i powiedziec ze masz zly tax code. Ja tak mialem zadzwonilem i zwrot w ciagu 4 tygodni, ale ja szkocja
@suluf: Siema rzeczywiscie mialem w tax code emergency code ale mi hmrc znienilo bo do nich dzwonilem, wiec za tydzien w piatek dostane juz normalna wyplate bez poprawnego taxu?