Wpis z mikrobloga

Chciałem w tym roku spróbować po raz pierwszy hodowania jakiejś papryki. Jeśli chodzi o poziom ostrości - celowałbym w coś w okolicach habanero, może czegoś ostrzejszego bym spróbował ;)
I teraz kilka aspektów co do hodowli:
- Chciałbym tego dokonać na parapecie przy oknie
- Przez większość dnia wpada dużo słońca, więc na jego brak roślinka nie powinna narzekać
- Tak samo z temperaturą - sam lubię ciepełko ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Totalnie nigdy nic nie hodowałem, więc poprosiłbym o wskazówki jak dla przedszkolaka: jaka odmiana byłaby w miarę łatwa dla początkującego, jakieś krótkie wskazówki co do ziemi, doniczki, kiedy sadzić, jak się opiekować (albo wskazać jakieś sprawdzone miejsce, w którym będę mógł o tym poczytać).

#chili #chilihead #papryka #papryczki #ogrod #ogrodnictwo #warzywa #hobby #zainteresowania #domowyogrod #uprawa #uprawiajzwykopem #rolnictwo #chilizgobim
  • 2
@EmANDeM: te poradniki wrzucone przez @duzyalf są kompendium wiedzy ale jeśli masz jakieś pytania to na tagach na pewno ktoś odpisze :) poza tym polecam grupkę na FB. Ludzie wymieniają się tam wskazówkami, przepisami na wykorzystanie papryczek, a po sezonie sprzedają też nasionka ale ja polecam lokalnie - @gobi12 u którego kupisz na prawdę wiele odmian ;) do wysiewu jeszcze trochę czasu ale będziesz na pewno potrzebował ziemi, perlitu, jakiś