Aktywne Wpisy

Von_Kaevum +327
źródło: temp_file847549826426675250
Pobierz
Lujdziarski +113
Ostatni raz alkohol piłem w lipcu tamtego roku xD a przez 2 lata wypiłem łącznie 5 piw i 3 drinki, tak trzeba żyć. A moja abstynencja wzięła się z tego, że wychowywałem się w domu w którym żył olkoholik.

Jednak Lucas zamiast wziąć gażę w wysokości $500k dolarów, zwrócił się do kierownictwa Fox z propozycją utrzymania pensji w wysokości $150k w zamian za dwie pozornie nieznaczące prośby: prawo do realizacji kolejnych części filmu i prawa do marki Star Wars.
Choć dziś brzmi to niedorzecznie, wytwórnia przystała na propozycję Lucasa, wcześniej tracąc fortunę na biznesie merchandisingowym Dr Dolittle z 1967 r.
Mało kto wierzył w sukces Gwiezdnych Wojen. Po pierwszym pokazie domowym dla przyjaciół, reżyser Brian De Palma powiedział, że to prawdopodobnie najgorszy film, jaki kiedykolwiek widział.
Gwiezdne Wojny okazały się być jednym z najbardziej dochodowych filmów wszech czasów.
Jednak Lucas stał sie miliarderem dzięki kontraktowi, na który przystał Fox. Do 2012 r. zarobił ponad 3 miliardy dolarów na produktach związanych ze Star Wars, po czym odsprzedał Disney’owi prawa do całej serii za 4 miliardy dol.
Z kolei Andrzej Sapkowski sprzedał prawa do Wiedźmina w 1997 r. firmie Metropolis Software (przejętej później przez CD Projekt) za kilkadziesiąt tysięcy zł, dopiero w zeszłym roku renegocjując warunki w zawartej ugodzie.
#ciekawostki #liganauki #gruparatowaniapoziomu #film #biznes #gwiezdnewojny #starwars #starszezwoje
źródło: comment_1602231184ODVAt8QddUIC4C0kurD2TQ.jpg
PobierzTen film był tak debilnie zmontowany, że takie komentarze
były codziennością.
Komentarz usunięty przez moderatora
Szkoda tylko, że w połowie lat 90. Lucas postanowił zniszczyć własne dzieło, tworząc tzw. edycję specjalną swojej trylogii, dodając do niej niepotrzebne wstawki z CGI i zmieniając charakter Hanowi strzelającemu do Greeda. I co gorsza, postanowił wymazać z istnienia oryginalną wersję swoich filmów.
Na dodatek postanowił też zrujnować fajność koncepcji mistycznej Mocy, wymyślając midichloriany i tworząc nową trylogię będącą kpiną ze starej.
A prawda taka, że oryginalna trylogia okropnie się zestarzała pod wieloma względami i przemawia przez ludzi nostalgia.
Nie. Zestarzały się co najwyżej efekty specjalne. To w dalszym ciągu fajna, baśniowa opowieść z przyzwoitym scenariuszem i grą aktorską.
Coś czego prequele nigdy nie miały, pomijając fakt, że fabuła prequeli jest debilna i skupiła się nie na tym, za co fani pokochali starą trylogię.
Odświeżcie sobie, poważnie, oryginalną trylogię, zdejmując jednak różowe okulary nostalgii. Zupełnie inaczej wtedy się to ogląda. Jako dzieciak pierwsze części ogladałem oryginalne. Przy okazji wyjścia prequeli sobie odświeżyłem. I kolejne kilka lat później, jak znowu sobie wszystkie części odświeżałem, stara trylogia była momentami serio bolesna.