Wpis z mikrobloga

Mirki, z powodu przeprowadzki i związanych z tym prac myślę że będę potrzebował jakiejś wiertarki z udarem. Co kupić?
Sam co nie co dłubie, mam zamiar stworzyć w piwnicy w końcu swój warsztat, a taka maszynka zawsze się przyda.
Pytanie tylko:
Z akumulatorem czy bez?
Jakiej firmy ma sens, ( tu powiem że miałem do czynienia z Boschem, z Makitą, DeWaltem Hilti i co tam jeszcze jest... Nawet DUSSa miałem/ ojciec ma- mała firma elektryczna) żebym miał jako taka przyjemność z pracy? Może być sprzęt firmowy ale jak jest jakiś ciekawy chińczyk to czemu nie...
Budżet..no to nie wiem- za 600 zł już mogę Makite przewodową mieć, jest cos ciekawego taniej?
Chciałbym mieć mała maszynkę co w jednej ręce wywierce dziurę pod kolek, podkuje delikatnie jak gdzieś coś trzeba. Taki przydaś potrzebuje( ͡º ͜ʖ͡º)
#majsterkowanie #elektronarzedzia #dom #diy #narzedzia
  • 21
@19ludwik91: Wymieniasz firmy, do których baterie potrafią kosztować 600zł i piszesz, że chcesz wydać 600zł ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nie wiem czy będziesz zadowolony z chińczyka.
Wiertarka z udarem (a nie wkrętarka), akumulatorowa za 600zł - chyba nawet chińczyka nie kupisz. Potem piszesz, że chcesz jedną ręką, więc raczej wkrętarka, niż wiertarka, bo wiertarka jak złapie, to ci tą jedną rękę obróci i połamie zanim puścisz przycisk.
@19ludwik91: Jak wyżej, nie wiem co piszesz.
Chcesz coś uniwersalnego do wiercenia w ścianach i coś tam żeby podkuć - zapomnij o akumulatorach. Bierz hd2360 albo hr2470 i masz przyzwoitą wiertarkę z udarem i młotem którą oblecisz cały amatorski remont w domu.
Jak chcesz coś małego na aku to wkrętarkę parkside sobie kup.
@czarny_i_zly dlatego pytam się czy jest coś bezprzewodowego. Wiem też że mała Makite coś jak HR2630 spokojnie jedna ręka utrzymam w ręce przy jakiejś ekwilibrystyce na drabince Miałem jedynie na myśli że nie potrzebuje 5kilowego młota.
Wkrętarkę mam Boscha to mi spokojnie teraz wystarcza do mebli, drewna itp.
Nigdzie nie napisałem że chce wkrętarkę.
Widzę po prostu zalany rynek elektronarzędziami z akumulatorami i zastanawiałem się czy jest coś sensownego.
@19ludwik91: z tego co słyszałem te akumulatory jak leżą nieużywane i nie ładowane regularnie to zdychają i zostajesz bez działającego sprzętu. (bo sam aku drogi). Ja do ścian za kilka stówek wziąłem zwykły młot udarowy sds na kablu i tyle. W każdą ścianę jak w masło i zero problemów. A do majsterkowanie gdzie coś częściej się wierci lub wkręca tak jak ty mam wygodną wkrętarko wiertarkę boscha na akumulator. (w sumie
@thewickerman88 Super. Dzięki za odpowiedź. Co do Akku to faktycznie, to może szybciej mi się zepsuje od leżenia jak od używania. Chociaż chodzi mi po głowie żeby urządzając warsztat przejść na jedna firmę i korzystać z akumulatorów wymiennie- Raz we wkrętarce, raz w wyrzynarce albo w szlifierce.. wtedy może jakoś uchronie AkuAle to jeszcze nie doprecyzowałem co bym chciał mieć
@19ludwik91: Myślę, że jeżeli nie zamierzasz wykonywać prac z dała od zasilania to akumulator jest całkowicie zbędny. U siebie na akumulator używam tylko wkrętarki, wszystko inne na kablu i na bezprzewodowe bym nie zamienił. Kiedy potrzebuję danego narzędzia to po prostu podłączam i nie muszę się martwić o nic więcej i pamiętać o ładowaniu, pracuję ile chcę, bez ryzyka że zaraz mi się skończy prąd. Akumulatory mają też swoją żywotność, więc
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@19ludwik91: a ja na przekór wszystkim powiem bier aku. Po poerwsze problem z samoistnym rozladowaniem mialy stare akumulatory ni-cd, nowe li-ion tego problemu nie maja. Moga kilka miesiecy lezec i nic im nie jest, byle byly naladowane conajmniej do połowy. Po drugie, jesli zamierzasz miec inn2 narzedzia to potem samo body jest w podobnej cenie co narzędzia na kablu. No chyba ze planujesz jakies ciezkie roboty typu kucie zelbetu. No i
@19ludwik91: W cegle wykujesz nawet zwykłym przecinakiem, nie potrzebujesz nic mocnego, nawet lepiej w cegle kuć czymś słabszym, bo jest krucha i delikatna.
Do 600zł zaproponowane wyżej wiertarki makity, do amatorskiego zastosowania, są wystarczające, obu tych wiertarek używałem i wg mnie jakość jest podobna do parkside 800w, która była swego czasu dwa razy tańsza, ale chyba już jej nie ma w ofercie lidla.
Zgadzam się z tym co napisał wyżej @
@czarny_i_zly Parkside odpada, nie mam dostępu za bardzo do tej firmy tu gdzie mieszkam.
Myślę właśnie między Makitą a Hikoki( ale nie znam tej firmy) czasem przewija się Einhell ale nie wiem co z jakością- plusem przy Einhell jest to że też idzie mieć narzędzia ogrodnicze nabytych samych akumulatorach.

@Rafalski45 @melba jakich firm używacie?
@19ludwik91: parkside sobie odpuść. Ja używam systemów, Einhell i Ryobi. Z obu tych firm mam praktycznie wszystko co jest na rynku(nawet kosiarkę Aku). I po latach użytkowania powiem tak. Einhell kicha, trochę lepszy od parksida, Ryobi bezawaryjne, świetnie się pracuje, z dziesięciu Aku przez parę lat, tylko jeden stracił 1 kreskę mocy, polecam. Taka rada, robię zawsze tak, kupuję jakąś wkrętarkę w promocji z 2-3 bateriami, bo czasem te baterie w
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@19ludwik91: ja mam erbauer stara seria eri, worx i dexter, te firmy maja kompatybilne aku. Pilarke i wyzynarke przerobilem sobie dewalta na swoje aku.
Obecnie gdybym zaczynal zbierac sprzet bralbym erbauer z serii ext, nowsza dostepna w castoramie. Makita to juz troche drozszy sprzet.