Wpis z mikrobloga

Mirki, szukam jakiegoś rozwiązania żeby z telefonu (przez WiFi, hotspot) udostępnić internet routerowi, który później będę mógł rozdzielić na RJ45. Czyli coś zupełnie przeciwnego niż normalnie. Źródłem ma być sygnał WiFi z telefonu a kablem ma już iść Internet który wykorzystam w switchu. Da się coś takiego zrobić?

#telefony #internet #siecikomputerowe
  • 17
@resuf: jeszcze takiego nie mam, szukam czegoś budżetowego na czas budowy. Mam po prostu stary telefon, który mogę mieć cały czas podłączony i z niego udostępnić WiFi do routera, który sobie później zepnę ze switchem. Możesz coś polecić? Pewnie coś używanego wystarczy?
@resuf: ale ja jeszcze nie mam routera kupionego. Mam stary telefon, chce do niego włożyć kartę SIM i udostępnić internet (LTE) przez WiFI do czegoś (pewnie jakiegoś routera), który pozwoli mi ten Internet pociągnąć później po kablu do switcha. Wiem też że są już gotowe routery gdzie wkłada się kartę SIM i jest port RJ45 ale to chyba drogi interes? Chciałbym coś możliwie najtańszego, używanego żeby posłużyło kilka miesięcy
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Rst00: ok, czyli dopiero chcesz kupić. Kumam. Nie wiem jaki model, ale ja mam jakiegoś dziesięcioletniego tplinka, który ma taką funkcję. Warty pewnie z 21,37 zł.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Rst00: albo kup po prostu repeater wifi. Koszt to jakieś 50 zł. Mam coś takiego i sprawdza się do tego co mówisz. A w ogóle są routery na kartę sim, więc nie potrzebujesz telefonu.
@resuf: no ale repeater wifi nie da mi na wyjściu RJ45? Wiem że są routery z SIM ale są drogie, 400 zł i więcej z tego co widziałem a skoro i tak mam stary telefon to wolałbym kupić jakiś stary router za 50 zł i osiągnąć to samo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@TenNorbert: pewnie że lepiej, ale spójrz na ceny. 350-400 zł gdzie ja później nic z tym nie zrobię bo mi się to nie przyda. Telefon stary mam, więc mam tak jakby "moduł GSM". Kartę SIM i tak bym musiał kupić więc wolę włożyć do telefonu, odpalić WiFi i przez taki repeater sobie puścić sygnał żeby na wyjściu mieć LAN.
@Rst00: Tylko zdajesz sobie sprawę, że sygnał będzie badziewny i będziesz miał często przerwy?
Nie musisz kupować nowych, kup używany, kup tańszy.
Ja poprostu pokazałem, że jest lepsze wyjście z tego
@TenNorbert: a czemu miałby być badziewny sygnał i częste przerwy? Ja będę ten telefon miał w odległości 20 cm od tego repeatera. Ja wiem że to lepsze wyjście ale nadal drogie, używany nadal będzie kosztował 200-250 zł vs 59 zł za repeater jest nadal dużą różnicą.