Mięso z probówki może trafić na rynek. "Nie będzie można rozróżnić...

Polscy naukowcy pracują nad mięsem komórkowym, obecne dostępnym wyłącznie w Singapurze. Jak twierdzą, to nie zbliżony w smaku zamiennik, a prawdziwe mięso - tyle że tworzone z komórek zwierząt. - Prawdopodobnie nie będzie można rozróżnić, które mięso pochodzi z probówki, a które jest prawdziwe.

- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 218
Komentarze (218)
najlepsze
Jeśli będzie tak samo zdrowe i koszt dla konsumenta będzie na tym samym poziomie to czemu nie :-)
Zawsze lepsze prawie prawdziwe mięso aniżeli super prawdziwe robaki...
Ale wystarczy żeby był to tani ORAZ jakościowy zamiennik prawdziwego mięsa
W przewieństwie do prawdziwego?
@bardzokiepskotowidze:
Mhm. Bo hodowanie gatunków, które nie są w stanie chodzić przez nadmierną masę mięśniową, szprycowanie ich masowo antybiotykami jest w pełni zgodne z bożym planem i naturalne.
@Darko69: No to będą produkować to mięso z linii komórek pobranych od zwierzęcia po rytualnym uboju ;-) więc technicznie będzie ok. Był rytualny ubój... a potem cudowne rozmnożenie, przecież to już się zdarzyło w ich historii ;-) A nie, czekaj, to robił Jezus którego później zabili...
Żydzi są kreatywni w obchodzeniu (czytaj interpretowaniu) swoich spisanych zasad. Trochę to będzie zakrawać
Co prawda mam nadzieję, że za 20 lat się nie wyjdzie, że jest znaczący wzrost jakiś raków itp,
Wcale bym się nie zdziwił gdyby po upowszechnieniu się mięsa sztucznego, było ono wręcz tańsze niż świniak karmiony paszą gdzieś na Podlasiu. Efekt skali i upowszechnienie się takiej technologii produkcji zrobi swoje i tyle.
Ja Julką nie jestem, ale z miła chęcią bym się przerzucił na takie mięso gdyby smakowo nie
@inflacja_biedaku: Świniak karmiony gdzieś na Podlasiu jest na stan obecny drastycznie droższy niż świnia z hodowli.
Efekt skali :)
W tym właśnie problem, że nie można - gdyby tak było, to byłoby już od dawna dostępne na rynku. Piwo może sobie każdy zrobić w domu - hodowlę komórkową mięsa nie za bardzo.
Pierwsze kultury komórkowe mięśni hodowano już 50 lat temu i najwyraźniej nie jest to wcale takie proste skoro dotychczas nie robiono tego na większą skalę.
@danie_blyskawiczne: Pomnóż to razy 100. Za parę kafli to co najwyżej kupisz zestaw do warzenia piwa.
Tak
Zanim sztuczne mięso zacznie przypominać kawałki prawdziwego mięsa to raczej jeszcze sobie poczekamy ;)