Wpis z mikrobloga

Cześć Mirki!

Chciałbym kupić sobie pierwszego Macbooka. Raczej używkę, bo na nowego szkoda kasy.

Macbook dlatego, gdyż usłyszałem od znajomych, że bezproblemowy system.
Ja do tego chciałbym podejść bardziej ekonomicznie.

Otóż niby Maci są drogie, ale dobrze trzymają wartość. I można je sprzedać za niedużo niższą cenę.
No właśnie. I teraz pytanie – który Macbook najmniej utraci na wartości, gdybym go sprzedał za 2 – 3 lata i wymienił na nowego?
I jaki konfig wybrać?

Kompa będę używał głownie do prac biurowych. Maile, Wordy i czasami jakieś filmik lub zdjęcia klientowi pokazać na wyjeździe.

Przemyślenia po researchu:
1) 16GB RAM i 512GB SSD i 13 cali – chyba najbardziej optymalna opcja.
2) Jeśli chodzi o Macbooka Pro to chyba najlepiej wersja 2015, bo w nowszych klawiatura jest do kitu i się psuje.
3) Macbook Pro z 2015 pewnie za 3 lata już nie dostanie updatu do nowego systemu. Czyli mało kto będzie chciał go odkupić (Apple oferuje średnio 7-8 lat wsparcia systemowego).
3) Air – rocznik minimum 2018 bo jest ekran Retina.
4) Czy można łatwo samemu wymienić RAM i SSD? Czy każda tego typu część dostępna na rynku pasuje?

Proszę o pomoc, bo jestem zielony w tym temacie .

#macbook #macos #apple
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bajtelo:
1) do tego to moze nawet mniej starczy
2) tak
3) może? ale bym nie panikował
3 numer 2) Air są średnio polecane raczej
4) nie, nie jest łatwo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@bajtelo: ty chcesz kupić laptopa czy inwestujesz pieniądze? Kup ten który ci najbardziej odpowiada. Mac straci najmniej na wartosci, to nie sa plastikowe gowna z windowsem ktore po 3 latach sa w cenie zlomu. Nikt ci nie wyliczy ile pln stracisz, przeciez to nierealne.
  • Odpowiedz
@bajtelo: do twoich potrzeb 16GB ramu to bedzie aż nadto, możesz spokojnie celować coś z 8 jeśli masz ograniczony budżet.
w 2020 klawiatury w Makach wróciły do tych bezproblemowych, ale szczerze mówiąc to mam pro rocznik 2017 i gdybym się nie naczytał w necie różnych historii to bym nawet nie wiedział, że ta klawiatura jest taka zła. Mi się na niej wygodniej pisze niż na magic keyboard z MBP 2015
  • Odpowiedz
Super chłopaki, dzięki Wam poszerzyłem mocno wiedzę:).

@ewridejhardtrajning
O, tu widzę mnie rozumiesz.
Uwaga o tym by nie przesadzać z parametrami jest ogromnie istotna.
Myślałem wręcz odwrotnie - lepiej kupić lepszy konfig, aby po kilku latach pasował większej ilości osób. A to się okazuje błędne
  • Odpowiedz
@bocznica

Robię jedno i drugie. Kupuję laptopa, ale nie chcę by tracił na wartości tak mocno. Mam przykłady po swoich poprzednich Lenovo ThinkPad i HP Zbook Workstation za które dałem po ok. 6,5k zl, a po kilku latach sprzedałem za 1600zł. A konfig 32GB RAM, SSD itp. Także śmiech.

Po pierwsze - nie tracić pieniędzy - to jedna z zasad Warrena Buffetta :).
  • Odpowiedz