Wpis z mikrobloga

@Lorne: No myślę że skoro wykonujesz tak poważne osądy, jakim jest, że "PiS wprowadza socjalizm", skoro ci to przychodzi z taką łatwością, to w takim razie powinieneś bez problemu i bez wysiłku być w stanie mi wytłumaczyć tutaj w jaki sposób PiS prowadzi gospodarkę socjalistyczną.

Patrzę na to co robią i nie widzę nigdzie socjalizmu. Ale może to dlatego, że w przeciwieństwie do Ciebie wiem co to jest socjalizm. Jako
  • Odpowiedz
@Gaku745: Okej. Jak rozumiesz wiec socjalizm a komunizm? Bo Staliniści/Tanki generalnie uważają ze w ZSRR był socjalizm, ale komunizmu juz nie "bo państwo". Ty natomiast zdajesz sie uważać, ze w ZSRR nie było nawet socjalizmu (bo panieństwo? bo partia? bo ukochany gułg Formbiego :P)
  • Odpowiedz
@Riczard: To zależy jakiej definicji socjalizmu chcesz używać. Generalnie jedyną łączącą cechą socjalizmu są: publiczna własność środków produkcji, demokratyzacja miejsc pracy i samorządność pracownicza. Były też Marksistowskie i Leninowskie definicje socjalizmu ale one są zupełnie nieużyteczne dzisiaj: Marx nie widział różnicy między komunizmem a socjalizmem, a Lenin opisywał socjalizm jako niższa forma komunizmu, z jakąś formą pieniędzy (ale bez możliwości zamiany jej w kapitał), ale tylko w formie materialnej incentywy
  • Odpowiedz
@Gaku745: Zawsze rozbudowana odpowiedź, to się chwali. Gdybyś tylko tyle energii poświęcał na karierę i pracę to może byłbyś tak majętny jak rzuber ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz