Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Czesc mam pewien problem z Ubuntu. Podczas instalacji mialem do wyboru sieć wifi, lecz to pominalem (widzialem wszystkie swoje sieci normalnie). Po instalacji, system nie widzi adaptera wifi - co za tym idzie żadnej sieci. Pobralem z strony Intela sterowniki do tego modelu karty sieciowej (Wi-Fi 6 AX200) wypakowalem i przenioslem 3 pliki z rozszerzeniem .ucode do folderu /lib/firmware. Nic to jednak nie dalo, postanowiłem więc powrócić do windowsa, ktory zainstalowałem wcześniej i usunąć partycje z ubuntu i zacząć instalację od nowa. Ku mojemu zdziwieniu podczas instalacji ubuntu pomija krok z wyborem sieci. A po instalacji system nadal nie widzi karty wifi, a po wpisaniu lshw -C network karta ma status UNCLAIMED. Mireczki pomóżcie.

#ubuntu #linux #sterowniki #wifi
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@vSkyper: usuwa moduł iwlwifi z kernela a następnie go dodaje. Następnym razem proponuję zapytać / poczytać przed uruchomieniem czegokolwiek z netu - ludzie są różni i może być psikus ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@vSkyper: modprobe ładuje sterowniki, -r to remove, a iwlwifi to Twój sterownik (Intel Wireless Link Wi-Fi)
Usunąłeś sterownik z kernela i włączyłeś go ponownie
  • Odpowiedz