Wpis z mikrobloga

Chłopy ja już nie wiem co zrobić. Nie wiem kogo kosztami obarczyć. Jeszcze dobrze budowa nie stanęła a już jest #!$%@?. Geodeta coś pomierzył, ekipa inaczej zinterpretowała, kierownik nie dopilnował... i mam fundamenty w kuchni wylane o 50cm dalej.

Ktoś to musi poprawić, ja za to nie będę płacił, tylko kogo #!$%@?ć...
#budownictwo #budujzwykopem #dom #geodezja
GrzegorzPorada - Chłopy ja już nie wiem co zrobić. Nie wiem kogo kosztami obarczyć. J...
  • 21
  • Odpowiedz
Ktoś to musi poprawić, ja za to nie będę płacił, tylko kogo #!$%@?ć...

@GrzegorzPorada: kierownik odpowiada za wykonanie prac, niech kierownik płaci za modyfikację projektu i pokrywa wszystkie inne koszty.
  • Odpowiedz
@GrzegorzPorada: no chyba masz kierownika prawda? Nie wiem, czytać nie umiesz czy jak? Czwarty raz Ci właśnie napisałem. Odpowiada za to kierownik, on ma zapłacić nie Ty, jeżeli tego nie chce zrobić po dobroci to idziesz do prawnika i on Ci powie co masz dalej zrobić. Ile to trwa czasu jest nieistotne, co trzeba zrobić też nie. Ciebie to nie interesuje, płacisz komuś za to by było dobrze to niech tak
  • Odpowiedz
@GrzegorzPorada: Jak dla mnie winna ekipa, kierownik nie siedzi przecież na budowie, wpada na chwilę i sprawdza tylko czy zbrojenie zrobione poprawnie a ekipa robiła te szalunki z projektem w ręku. Tak małe przesunięcie to ciężko wykryć bez mierzenia każdej ściany i piszę to jako budowlaniec który to robił a nie kierownik.
  • Odpowiedz
, kierownik nie siedzi przecież na budowie, wpada na chwilę i sprawdza tylko czy zbrojenie zrobione poprawnie

@darek-jg: a kogo to interesuje? To kierownik odpowiada za budowę. Za to bierze pieniądze. Jak nie siedzi na miejscu to jego problem jak coś poszło nie tak. Za to dostaje wynagrodzenie.
  • Odpowiedz
@GrzegorzPorada: Do obowiązków kierownika należy zapewnienie geodezyjnego wytyczenia obiektu, co odczytywać należy jako umożliwienie dokonania tej czynności oraz czuwanie, aby geodeta wykonał odpowiedni wpis do dziennika budowy. Jeżeli geodeta jest staranny i dba o swoje cztery litery, to w wpisie powinny być zawarte osie jakie wyznaczył. Natomiast kierownik nie ponosi odpowiedzialności za nieprawidłowe czynności wykonywane przez geodetę. Aby jednak uwolnić się od jakichkolwiek konsekwencji błędu geodety, powinien w razie dostrzeżenie błędu
  • Odpowiedz