Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@Krupier: Miałem gazówkę i teraz parę lat mam indukcję więc mam jakieś porównanie. Na prawdę jest różnica. W gazówce masz spaliny, które unoszą drobinki tłuszczu i obklejają całą okolice. Teraz parę lat używam indukcji i nie ma śladu tego gówna.

@marcin_k:

No, ale ja też używałem każdego rodzaju kuchenek, nie biorę swojej opinii z kosmosu. Mam gazówkę i żadnych obklejonych miejsc nie mam.
@Iperyt: masz pojęcie jak świnia o gwiazdach.
W restauracjach uzywa się gazu z powodu potrzebnej mocy (żeby zasilić 10 palników potrzebowałbys kabla prosto z transformatora pewnie) i odporności na uderzenia, wagę garów etc. Zresztą, gotowanie restauracyjne nie ma absolutnie nic wspolnego z gotowaniem w kuchni, poza tym ze w jednym i drugim uzywa sie garnków xD
@e-stark: fajna i tania jest np Electrolux Slim-fit CIV634 (lub EIV, w roznych sklepach
masz pojęcie jak świnia o gwiazdach.


@RozowaZielonka: Zobacz jak zostało skonstruowane zdanie na które odpowiadałem. Wynika z niego, że gaz nie ma nigdzie przewagi, poza ceną dla gospodarstwa domowego. Gdyby zdanie zaczęło od tego czym się kończy, to i tak bym polemizował.

Zresztą, gotowanie restauracyjne nie ma absolutnie nic wspolnego z gotowaniem w kuchni


Co? Wszystko ma wspólne w zasadzie oprócz skali procesu. Co, może biszkopt w restauracji robi się i
cytujesz fragment z treścią "w domowych warunkach" i podajesz argument kucharzy w restauracjach. Miej ty rigcz


@Ogau: Naucz się konstruować zdania tak aby przekazać swoją myśl, a nie przypadkiem inną. Gdybyś napisał:

W domowych warunkach, gazowa nie ma ŻADNEJ przewagi nad indukcją oprócz ceny.


To może miałbyś rację.

A tak to twierdzisz, że jedyną przewagą gazówek (ogólnie, nie tylko w domu) jest ich cena dla gospodarstwa domowego.
@niezawodny: Chyba krócej zagotuje wodę ( ͡° ͜ʖ ͡°) nie chce się kłócić, ale moim zdaniem indukcja jeśli chodzi o szybkość gotowania, czystość, koszt prądu i możliwości jest po prostu lepsza. Nawet taki głupi ficzer jak automatyczne wyłączenie po podniesieniu patelni jest fajny. Później zdarza mi się zapomnieć wyłączyć palnika jak robię coś na gazie xD
@Nild: Zupy która musi sie gotować 3-4 godziny na indukcji szybciej nie zagotujesz - tylko o kilka minut szybciej zagrzejesz do temperatury 80-100 stopni, co w przypadku niektórych potrawa nawet jest niekorzystne bo sporo składników wrzuconych do chłodnej wody ma się z nia powoli podgrzewać a nie zagotować w 2 minuty i zamknąc pory - nie wydając z siebie smaku. Tak więc ten plus szybkości przy gotowaniu sporej ilości potraw znaczenia