Wpis z mikrobloga

Mirki pomocy w ogarnięciu problemów z netem ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Generalnie przez większość czasu net radośnie hula, ale sporadycznie bywa, że momentalnie się gubi - strony od razu wypluwają błąd połączenia, nawet nie próbują się ładować.
Kiedyś gdy to się stało odłączyłem się od routera (łączę się po wifi) i połączyłem ponownie i to pomogło. Teraz za każdym razem tak robię, choć nie wykluczam, że to był przypadek i może wystarczy poczekać tych kilka chwil

W każdym razie chcę zdiagnozować z jakim obszarem jest problem: moim lapkiem, routerem, czy dostawcą. Nie znam się za bardzo na sieciach, ale pomyślałem, że można ustawić jakiegoś toola do monitorowania sieci na dwóch kompach i jeśli problem się pojawi, to idealnie sprawdzić za pomocą programu co zawiodło (da się?), a przynajmniej czy wystąpiło to na obu maszynach i ew. wykluczyć problem kompa

Spoko pomysł? A jeśli tak, znacie takiego toola?

#siecikomputerowe #sieci #router #kiciochpyta #pytaniedoeksperta
  • 4
@wypokowy_expert: @thority:

poprowadzenie kabla byłoby niestety zbyt karkołomne :c

Ale podoba mi się pomysł z pingowaniem jednocześnie routera i internetu. Jeśli miałbym cały czas puszczone oba polecenia i błąd by wystąpił, to mógłbym wtedy jednoznacznie określić czy problem jest między kompem a routerem, zgadza się?