Aktywne Wpisy

darknightttt +9
O co chodzi z tymi facetami po 30? Spotykam się, jest ok a on już chciałby mieszkać razem po kilku miesiącach. Po co się tak spieszyć i już tworzyć plany na przyszłość skoro dopiero się poznajemy? Przecież ja nie rzucę nagle wszystkiego, nie będę planować planów na resztę życia po takim krótkim czasie. To nie ma sensu bo na takim etapie wszystko może się rozpaść z dnia na dzień. Po co skracać

Alzena +37

Generalnie przez większość czasu net radośnie hula, ale sporadycznie bywa, że momentalnie się gubi - strony od razu wypluwają błąd połączenia, nawet nie próbują się ładować.
Kiedyś gdy to się stało odłączyłem się od routera (łączę się po wifi) i połączyłem ponownie i to pomogło. Teraz za każdym razem tak robię, choć nie wykluczam, że to był przypadek i może wystarczy poczekać tych kilka chwil
W każdym razie chcę zdiagnozować z jakim obszarem jest problem: moim lapkiem, routerem, czy dostawcą. Nie znam się za bardzo na sieciach, ale pomyślałem, że można ustawić jakiegoś toola do monitorowania sieci na dwóch kompach i jeśli problem się pojawi, to idealnie sprawdzić za pomocą programu co zawiodło (da się?), a przynajmniej czy wystąpiło to na obu maszynach i ew. wykluczyć problem kompa
Spoko pomysł? A jeśli tak, znacie takiego toola?
#siecikomputerowe #sieci #router #kiciochpyta #pytaniedoeksperta
puść pingi do routera i do internetu (np dnsów Google) z parametrem -t
zapisz do pliku txt
mówisz że po wifi tylko? po kablu są problemy?
poprowadzenie kabla byłoby niestety zbyt karkołomne :c
Ale podoba mi się pomysł z pingowaniem jednocześnie routera i internetu. Jeśli miałbym cały czas puszczone oba polecenia i błąd by wystąpił, to mógłbym wtedy jednoznacznie określić czy problem jest między kompem a routerem, zgadza się?