Wpis z mikrobloga

@Gaku745: A niektórzy starają się usprawiedliwiać kolonializm tym, że przecież Europejczycy zawieźli do krajów kolonizowanych swoje europejskie cuda techniki dzięki czemu "ciemne" ludy doznały awansu cywilizacyjnego. A o milionach ofiar, o niewolnictwie, o rozkradaniu majątku, o niszczeniu kultury to już nie wspominają. Wszyscy byli kolonizatorzy, i imperialiści powinni oddać to co ukradli!
  • Odpowiedz
@Gaku745 wystarczy zobaczyć ich muzeum potem w Watykanie i większość świata zaliczona ( ͡º ͜ʖ͡º)

@hphp123: Wiesz przypadkiem jak jest ze źródłami obiektów w Watykanie? Bo AFAIK formalnie Watykan koloni jako takich nie miał... Dyskusyjna jest Ziemia Święta, ale trudno to podciągnąć pod pół świata ;-)
  • Odpowiedz
@Gaku745: Prawdę mówiąc to od c---a mają tych eksponatów i nawet jest narysowana ścieżka "must see", która i tak zajmuje 2-3 godziny :D Choć muzeum techniki znacznie lepsze i ciekawsze, ale zależy kto co lubi.
  • Odpowiedz
@wszyscy pół świata jest łącznie z brytyjskim, głównie starożytne Rzym Grecja, Egipt i okolice morza śródziemnego nie wiem jak pozyskali pewnie pozostałości po cesarstwie
  • Odpowiedz
@hphp123: Też właśnie nie wiem, a to ciekawe. Na pograniczu dygresji - wydaje mi się, że to raczej sprawiedliwie byłoby przypisać cesarstwu (w sensie porównania winy Watykanu a WB za rabowanie dóbr).
  • Odpowiedz