Wpis z mikrobloga

jakieś protipy jak się uczyć linuxa?
chce iść w admina/devopsa/infra
jak podejść do tego tematu?
widziałem fajne kursy nt. linuxa na udemy od Mobilo, ale wiadomo, że to nie wystarczy i zastanawiam się ew. jak można to cwiczyc po skończeniu kursy
ktoś coś?

#linux #admin #devops #informatyka #it #linux
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@matejss: nie wiem ja nigdy Archa bym nie polecił dla początkującego. Niech instaluje usługi typu serwer www, pobawi się portami, zbackupuje stronkę, przeniesie stronę na inną maszynę itd. @programista_100k: daleka droga przed Tobą ja uczę się dwa lata i nic. Ostatnio przeszedłem rozmowę techniczna na junior admina bez błędu mimo wszystko nie chcą osoby bez dosw. Ciśnij RHCSA ja też do tego zabieram ( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz
@programista_100k:

Zainstaluj sobie Archa nawet na VM, ogarniesz ogólne podstawy systemu, skonfiguruj sobie wszystko od A do Z (GUI, sterowniki, pierdoły do audio, UI)

O-------l sobie cudownie CLI, zainstaluj np. zsh + oh-my-zsh/prezto +
  • Odpowiedz
@MyNameIsJefff: No ja osobiście uważam, że powinnien zacząć nauke linuxa od poznania podstaw tego systemu. Może jak mówisz zainstalować sobie fajna dystrybucje co będzie po prostu działać i bawić się serwerami portami itd. Ale może też na wirtualce zainstalować i skonfigurować sobie archa idąc według archwiki. Tym sposobem już wchłonie sobie tą podstawową wiedzę śmigania Linuxa. Potem może się bawić z Apache, Dockerami etc.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@programista_100k: zaczynasz z it i chcesz od razu robić jako admin/devops cokolwiek to jest, bo to tak naprawdę metodologia, a nie pozycja, inżynier to tak. Wiesz w ogóle czym są procesy devops, poczytaj sobie The phoenix project. Linux, najlepiej się przesiąść i pracować na nim plus nauczyć się uruchamiać projekty, aplikacje, webserwery i bazy, ale ogólnie to polecam wejść w deweloperke i tylko trochę wiedzieć o systemach, szkoda zachodu i
  • Odpowiedz
  • 0
@MyNameIsJefff: nie ma nigdy tak że jako inżynier devops robisz w jednej technologii, nigdy nawet bym nie powiedział że jest to jakaś wąska sfera, tylko multum oprogramowania do różnych procesów i można to tylko mnożyć. Czyli jak sobie wyobrazisz, sam proces integracji kodu aplikacji który trzeba zbudować i uruchamiać tę aplikację na jakiejś platformie i jest to zautomatyzowane to już jest dużo. Pomijając to że deweloperzy często potrafią niestworzone rzeczy
  • Odpowiedz
@broothal: sam zauważyłem to ucząc się. Wydaje mi sie jako sysadmin taki typowy masz wezsza ścieżkę, tu jakiś backup RSYNCem albo jakimś innym cudem, partycjonowanie, ogarnianie SElinuxa, LDAP, bazka i w sumie tyle. Na devoosa wymaga się dockera, k8s, aws, prometheusa i czasem ich alternatyw. Ciężko znaleźć pracę w tym zawodzie jak się nie ma doświadczenie u mnie nawet na HD nie oddzwaniają xd. Sam jakbym miał powiedzieć ile trzeba
  • Odpowiedz
  • 0
@MyNameIsJefff: na początku, głównie bash i ansible, chociaż ja tego programowaniem nie nazywam. Teraz bardziej to widzę jako infrastruktura jako kod, plus skrypty pomocnicze do uruchamiania itp. Warto umieć programować w jednym z systemów CI, czyli jenkins, deklaratywne pipeline'y, bądź też groovy, w środowiskach javowych przydatny skill. Gitlab, cirle ci i inne, można też się skupić na ściśle chmurowych rozwiązaniach czyli azure devops, aws codepipeline.
Jakbym miał 20 lat i
  • Odpowiedz
@broothal: mam 22 lata i niestety programowanie mnie nie kręci zresztą jakbym miał zacząć to pewnie dopiero mając ćwierćwiecze zostałbym juniorem xD . Bash jest supcio, prosty. No zobaczymy jak to będzie, mam nadzieję że coś po zdaniu RHCSA się zmieni u mnie. Dzięki za odpowiedź ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@programista_100k: Odinstalowujesz Windows, jeśli naprawdę chcesz się go nauczyć to Linux musi być narzędziem codziennej pracy. Jak jesteś ogarniety w komputerach to poradzisz sobie z Archem, wystarczy śledzić uważnie instrukcje na wiki. Jak jesteś nieśmiały to Fedora, większość korporacyjnych systemów stoi na Redhat. Zainstaluj sobie wybrane środowisko desktopowe. Poczytaj jak zainstalować sobie Steam, Spotify itp. Naucz się jakiegoś edytora tekstu w terminalu, np. nano, na początek. Jeśli jesteś odważny, vim
  • Odpowiedz