Wpis z mikrobloga

Współczuję mieszkańcom oraz przedsiębiorcom z Kazimierza i okolic, miasto znowu kombinuje jak im jeszcze bardziej uprzykrzyć życie. Jest spore prawdopodobieństwo, że Starowiślna będzie ulicą jednokierunkową...

https://gazetakrakowska.pl/krakow-miasto-przygotowuje-przebudowe-ulicy-starowislnej-bedzie-duzo-zieleni-konserwator-nie-widzi-przeszkod/ar/c1-15158950

#krakow
goferek - Współczuję mieszkańcom oraz przedsiębiorcom z Kazimierza i okolic, miasto z...

źródło: comment_1599114390gJn5m76fKb1vVOYaa5Mau1.jpg

Pobierz
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pilot1123: komuś w tym mieście chyba zależy, żeby oprócz Starego Miasta również Kazimierz i stare Podgórze zostały miejscami wyłącznie do chlania w weekendy, innej opcji nie widzę
  • Odpowiedz
@goferek: akurat co do Podgórza to mieszkam dokładnie po drugiej stronie mostu i jakoś samochodem na Starowiślną chyba nigdy nie pojechałem, ale ludziom z Kazimierza to mocno utrudni życie

@GaiusBaltar: to dzisiejsze? Koreczek aż do Dekerta w covidowych czasach widziałem ze dwa razy :D
  • Odpowiedz
byly konsultacje spoleczne tego regionu

@Mantou: Ciekawe jak te konsultacje wyglądały. W dojazdówce na moje osiedle też niedawno z------i jeden pas od tak sobie, też podobno były szerokie konsultacje społeczne - szkoda tylko, że mieszkańcy nie dostali żadnej informacji, że w ogóle taki plan jest.
  • Odpowiedz
@goferek: i bardzo dobrze. Wywalić auta z centrum, zostawić możliwość dla służb i dostawców. Przecież tak właśnie jest w cywilizowanych miastach które uchodzą z a wzór na wykopie.
  • Odpowiedz
@goferek: a nie ma w Krakowie komunikacji? Widzę ze tramwaje jeżdżą, autobusy tez, nie rozumiem? Na starowislnej sa linie tramwajowe. Jestem hydraulikiem i jak mam na Kazimierz jechać to robię to w ostateczności bo już teraz nie ma tam miejsc. Ale taka specyfika, trzeba pare złotych dołożyć za trudy spaceru z narzędziami, ale mieszkańcy się z tym liczą. Nikt nie powiedział ze centrum jest do mieszkania dla biednych ludzi, wiec
  • Odpowiedz
@skorpion666: jeżdżą, tylko jak? Przejedź się kiedyś i porównaj z tymi cywilizowanymi miastami. Krakowski tramwaj ma prędkość przejazdu porównywalną do astmatyka na rowerze. A gdzie czas na dotarcie do przystanku i oczekiwanie na pojazd, gdzie często przez 20 i więcej minut potrafi nic nie przyjechać?
  • Odpowiedz
@goferek: nie wiem bo nie jeżdżę, ale chyba nie jest tak źle, żeby takie przypadki były notoryczne? Jednak ludzie jeżdżą do pracy na codzień i jakoś żyją, nie widzę transparentów ani pikiet ze MPK w c---a wali, za to na wykopie mistrzowie planowania narzekają zawsze na wszystko. Betonowanie? Źle. Korki? Źle. Ograniczenia ruchu? Źle. Organizowanie zieleni? Źle. Rowerzyści na ulicy? Źle. Budowanie ddr? Źle. Stare tramwaje? Źle. Podwyżki biletów MPK?
  • Odpowiedz
@skorpion666: jakie za darmo? Przejazdy, parkowanie muszą kosztować, tu się zgodzę.Tak samo w centrum zbiorkom powinien mieć priorytet. Ale problemem jest to, że miasto nie ma spójnej polityki transportowej. Jednocześnie utrudniają ruch samochodowy i pogarszają komunikację miejską, chociażby tak jak teraz - zmniejszając częstotliwość kursowania. Rozszerzają SPP ale nie budują parkingów na jej obrzeżach. Podnoszą ceny za godzinę parkowania ale jednocześnie pozostawiają wybranym ludziom abonamenty za irracjonalnie niską stawkę 10
  • Odpowiedz
@goferek: Przedsiębiorcom? Przecież tam w 90% jest gastronomia czy inne pijalnie - oni totalnie tego nie odczują a ba, może nawet im się powiększy utarg. Patrząc na doświadczenia na zachodzie miejsca, gdzie ograniczany jest ruch samochodowy - szczególnie w centrum stają się jeszcze bardziej popularniejsze.
  • Odpowiedz
@goferek: chciałbym żebyś się przejechał na rowerze dietla przed zmianami jak dwa pasy były i wszyscy jechali tam ciasno 70kmh. Co do parkingów, to budynków nikt nie wynurzy. Likwidujemy zieleńce i budujemy parkingi? No tez słabo. Po prostu problemem jest to ze każdy według swojej opinii musi mieć samochód i wszędzie nim jezdzic. Musi. Bo go stać, to jeździ autem. Gdyby 10% chociaż przesiadło się na mój to na pewno
  • Odpowiedz