Wpis z mikrobloga

Planuje kupić auto na kredyt, wartość auta 70k, wpleciłbym 20k. Ogólnie narazie to jest plan i robię rozeznanie, z jak dużymi odsetkami muszę się liczyć jeżeli brałbym bezpośrednio u dealera? Może ktoś brał, i mógłby się wypowiedziec. #motoryzacja #samochody #bankowosc
  • 227
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gatineau: Jeśli zarabiałbym 8k i wydawał 5, to zdecydowanie nie stać by mnie było żeby płacić ratę 3k na auto. Ale to nie moja sprawa.
@BillyGugu: I jest to jakieś podejście do finansów osobistych. Błędny moim zdaniem, ale to nie mój hajs i nie mój problem.
  • Odpowiedz
@Fritzowski: rozumiem że już więcej nie popełnisz błędu z pytaniem się o poważne rzeczy na portalu ze śmiesznymi obrazkami? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Bardziej niż kredyt zastanawia mnie 70koła na 7 letniego peżo.
  • Odpowiedz
Jeśli zarabiałbym 8k i wydawał 5, to zdecydowanie nie stać by mnie było żeby płacić ratę 3k na auto. Ale to nie moja sprawa.

@Kormas: stać by cię było, co najwyżej nie uwazałbyś tego za rozsądny zakup. Natomiast co do zasady niewiele różni się odkładanie 3k zł co miesiąc żeby za 20 miesięcy wydać jednym ciurem 60k od wzięcia kredytu na 20 miesięcy z rata kapitałową 3k zł i kosztem
  • Odpowiedz
@Fritzowski: Standardowo - rak w komentarzach. Generalnie w temacie: kopnij się po dealerach bo nie dość, że oferty dość często się zmieniają, to jeszcze czasem promocje są na poszczególne modele. W VW możesz mieć dostać zupełnie inne warunki i procenty niż u Peugeota. RSSO też silnie zależy od wpłaty własnej. Tak jak ktoś napisał średnio wychodzi 10-15%.
  • Odpowiedz
@Fritzowski: ok przez ten festiwal w komentarzach źle Ciebie zrozumiałem. To w takim razie nowe auto z salonu? Jak tak to sprawdz oferty kredytów 50/50 itp Jeżeli używasz codziennie samochodu to też jest inwestycja w komfort życia, nie słuchaj ludzi dla których 20 letnie BMW "zrobi robote tak samo"
  • Odpowiedz
@Kormas: i za 1k dowiezie Cie do pracy, slaba odpowiedz na argument ( ͡° ͜ʖ ͡°)
SubOp mowil o racjonalizacji kredytu w przypadku gdy auto bedzie zarabiac. Zalozenie to kredyt na 70k pln. I mozemy racjonalizowac bo dzieki niemu bedziemy zarabiac miesieczna wyplate, ktora jest wieksza od ponoszonych kosztow zwiazanych z autem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Kormas: Auto za 20-30k też komfortowo dowiezie Cię do pracy.
Chyba nigdy nie jeżdziłeś lepszym autem. Już pomijając to że autor aktualnie ma auto z tego zakresu cenowego to np koszty utrzymania beda znacznie niższe. Dodatkowo OP nie zapłaci 70k za samochód tylko odsetki i różnice przy poźniejszej sprzedaży.
  • Odpowiedz
@welin: Dlatego bierze się kredyt, a nie wpłaca gotówka. Pieniądze również tracą na wartości. Lepiej oddawać przyszła złotówkę niż pozbywać się płynności XD. To mnie rozpiernicza jak można kupic auto za gotówkęz. No chyba ze mam tyle gotówki na koncie ze wywalone.
  • Odpowiedz
@welin: widzę że też doskonale znasz sytuację finansową opa xD. Ludzie mają różne spojrzenie na świat i nie wszyscy oczekują tego samego więc nie mów że coś jest głupie albo nie ma sensu.
  • Odpowiedz