Wpis z mikrobloga

Mam pytanie, jeżeli laptop ma 4 GB ramu, i normalnie w W10 zużywa go około 3,5 GB na starcie, to czy po dołożeniu kolejnych 4 GB ramu (w sumie będzie 8 GB) może być tak, że na starcie będzie np. zużywał 4,5 GB? Chodzi mi o to, czy komputer wie, że ma 4 GB i stara się być zawsze poniżej tej wartości w jakiś sposób zwalniając niepotrzebnie zajmowaną pamięć RAM, tak aby nie podchodzić za mocno do granicy 4 GB? Nie wiem czy wyjaśniłem to w jasny i klarowny sposób ;)
#komputery
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@SpokojnyLudzik: zużyje tyle ile potrzebuje. Nie zje 8 GB tylko dlatego, że dołożyłeś. Lepiej zajrzyj na listę programów przy starcie systemu i wywal to, co nie potrzebujesz, żeby zawsze startowało i mieliło potem w tle przez cały czas.
  • Odpowiedz
@SpokojnyLudzik: jest coś takiego jak usługa wstępnego ładowania do pamięci (SysMain w usługach). I tak masz pamięć buforowaną, która jest zwalniana kiedy tego potrzebujesz - są tam potencjalnie przydatne programy które w ten sposób mogą być wywołane z RAMu co usprawnia działanie systemu. Jeśli dołożysz pamięci, to ten bufor może się nieco zwiększyć - coś w stylu że jak masz teraz zaklepane 3,5GB na starcie, to będziesz mieć np 3,7.
  • Odpowiedz