Miruny z #motoryzacja mam dylemat. Krótka piłka z mojej strony. #kia Rio czy #renault Clio, 2020 nowe z salonu, oba silniki 100KM. Co będzie lepsze? Jak wygląda jakość ASO i bezawaryjność, wyciszenie, koszty eksploatacji?
@Singularity00: Rio wizualnie ciut bardziej, ale najważniejsze dla mnie jest wyciszenie np. przy 120-130 km/h, koszty eksploatacji/ASO, większa trwałość i bezawaryjność, wygląd na ostatnim miejscu dlatego pytam ( ͡°͜ʖ͡°) bo się nie znam. Dziś miałem jazdę próbną Clio i zrobiło na mnie wrażenie. Teraz czekam na jazdę Rio.
@StronaGlowna: nie wiem jak do Kia ale do Renault części poza aso są tanie, czasami nawet w samym aso jest ok. No i to są zazwyczaj w miarę proste samochody, czyli od biedy sam coś podziałasz.
@StronaGlowna: co do Clio to jak V to koniecznie weź 5 letnią gwarancję i wynegocjuj pakiet darmowych przeglądów / w cenie / (to nowy model i nikt nie wie co wyjdzie za jakiś czas). Clio IV miało swoje bolączki na początku ale ogólnie udany jak mało które auto z Francji.
Nowe Clio właśnie zrobiło na Tobie wrażenie bo Renault udało się to czego brakowało w IV - wyciszenia kabiny pod kątem szumów przy autostradowych prędkościach.
Co do trwałości to ciężko powiedzieć jak będzie - teraz są nowe silniki, nowa konstrukcja a aut sprzedało się mało przez COVID co widać po ilości aut na forach tematycznych. W komentarzach na stronach pojawiają się info, że są problemy z klimą a serwis nie umie ściągnąć części od tygodni ale takie rzeczy mogą się trafić
to nowy model i nikt nie wie co wyjdzie za jakiś czas
@Singularity00: no tak, ale to będzie dotyczyło w sumie każdego nowego modelu.. i nie wiem czy jest jakieś pole do negocjacji gwarancji jak się kupuje z konfiguratora a nie jakąś wersję co mają na stanie/demo
@StronaGlowna: zawsze jest pole... jak nie w salonie x to w y. Wysyłasz info co cię interesuje, potem kręcisz nosem że przydałoby się to i to i patrzysz co mogą gdzie dać..... po czym bierzesz najlepszą ofertę.
Oczywiście nie ma co liczyć na upust 70% etc. ale kilka stówek idzie urwać zawsze bo to jest coś co salon i tak robi a nie importer. Mogę spytać co tam sobie dobrałeś
@Singularity00: tzn. wersji demo na pewno nie chce, widząc jak się tym jeździ ( ͡°͜ʖ͡°) natomiast wersje wyklikana to po prostu wyposażenie średnie (w Clio - Zen, w Rio - wersja L) pakiet klimat komfort, bez jakichś wielkich bajerów, do tego kolor lakieru - z tym, że mogą akurat nie mieć takiego na stanie. Oba auta wychodzą cenowo podobnie około 65 tys.
@StronaGlowna: nie no ja nie mówię o demówkach bo wiadomo jak tym jeżdżą... bardziej mi chodziło o stocki magazynowe bo z tego co widziałem na otomoto to clio V zalega trochę na placach a to nie jest cała baza auto bo sporo jest w magazynie centralnym do którego dostęp mają tylko w ASO z systemu- magazyn z tego co pamiętam był w Kielcach gdzieś dla Renault. Co do koloru ja
@Singularity00: czyli jak zamówię dany model z konfiguratora to mi przyjedzie z takiego placu tak? na którym stoi sobie rok i moknie ( ͡°ʖ̯͡°) trochę średnie. Ciekawe czy pod koniec roku będą jakieś wyprzedaże.
@StronaGlowna: z sympatii do marki, serwisu, gwarancji
Nie wiem jak to finansujesz, czy gotówka/kredyt/leasing, ani na jak długo auto - ale wolałbym dołożyć do podstawowego Ceeda i mieć auto o jeden szczebel bardziej uniwersalne, jakbyś musiał gdzieś dalej jechać
Szczególnie pomyśl o tym jeżeli auto kupujesz na długo, albo to Rio ma być jedynym autem w domu
@Atreyu: tzn. zastanawiałem się też na Kia Stonic, ale stwierdziłem że na chwilę obecną potrzebuję czegoś mniejszego głównie do miasta + pare razy w roku w trasę. Finansowanie na kredyt, z wpłatą własną. Auto ma być głównym, choć nie będzie jedynym, ale w perspektywnie ok. 5 lat chciałbym wymienić na coś większego.
@StronaGlowna: no raczej nie sądzę, że jak mają auto na placu to będą je specjalnie produkować ( ͡°͜ʖ͡°) Oczywiście masz prawo zapytać o datę produkcji przed zakupem (ja tak zrobiłem bo nie chciałem auta które stało cały rok...).
Musiałbyś zamówić coś czego nie ma na żadnym placu żeby specjalnie produkowali... ale odradzam bo jak się pandemia znowu rozbuja to fabryki staną.... Generalnie auta na
@FreakyYak: Jestem na etapie jazd próbnych i jest problem żeby dostać RIO w wersji 1.0 100KM L na testy, a wersja 1.2MPI 84KM M robi o wiele słabsze wrażenie niż Clio 1.0 w wersji Zen. O wiele. Póki co bardziej skłaniam się ku Renault, choć chcę sprawdzić nowe RIO, które właśnie wyszło.
Nowe Clio właśnie zrobiło na Tobie wrażenie bo Renault udało się to czego brakowało w IV - wyciszenia kabiny pod kątem szumów przy autostradowych prędkościach.
Co do trwałości to ciężko powiedzieć jak będzie - teraz są nowe silniki, nowa konstrukcja a aut sprzedało się mało przez COVID co widać po ilości aut na forach tematycznych. W komentarzach na stronach pojawiają się info, że są problemy z klimą a serwis nie umie ściągnąć części od tygodni ale takie rzeczy mogą się trafić
@Singularity00: no tak, ale to będzie dotyczyło w sumie każdego nowego modelu.. i nie wiem czy jest jakieś pole do negocjacji gwarancji jak się kupuje z konfiguratora a nie jakąś wersję co mają na stanie/demo
Oczywiście nie ma co liczyć na upust 70% etc. ale kilka stówek idzie urwać zawsze bo to jest coś co salon i tak robi a nie importer.
Mogę spytać co tam sobie dobrałeś
@Atreyu: ( ͡° ͜ʖ ͡°) dlaczego Kia?
Co do koloru ja
Nie wiem jak to finansujesz, czy gotówka/kredyt/leasing, ani na jak długo auto - ale wolałbym dołożyć do podstawowego Ceeda i mieć auto o jeden szczebel bardziej uniwersalne, jakbyś musiał gdzieś dalej jechać
Szczególnie pomyśl o tym jeżeli auto kupujesz na długo, albo to Rio ma być jedynym autem w domu
Musiałbyś zamówić coś czego nie ma na żadnym placu żeby specjalnie produkowali... ale odradzam bo jak się pandemia znowu rozbuja to fabryki staną.... Generalnie auta na