Wpis z mikrobloga

@jarqos: Nie założą maseczek bo uważają, że rząd chce narzucić ludziom "plandemiczny kaganiec".

Jjednocześnie nie widzą nic nielogicznego w tym, że rząd, który rzekomo "chce by ludzie się bali" nie robi nic w tym kierunku (bo gdyby rzeczywiście rząd chciał "zakuć ludzi w maseczki" to sami rządzący nie pokazywaliby się bez nich i nie udawali, że "epidemii już nie ma") ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Drakcrom: co ma zakrywanie nagości będące elementem naszej kultury i cywilizacji do wątpliwie wprowadzonego zgodnie z prawem nakazu noszenia maseczek? dodatkowo większość nie miała by zapewne z tym problemu gdyby wirus był rzeczywiście wybitnie groźny
@shoananas: Wirus jest grozny i nie chodzi tylko o jego wysoka smiertelnosc, ale rowniez o powazne powiklania. Te maski chirurgiczne w ogole w niczym nie wadza, a jak ktos narzeka ze nie moze przez nie oddychac, to znaczy ze tym bardziej ich potrzebuje, bo jego stan zdrowia musi byc tragiczny i ma male szanse w starciu z zakazeniem.

W ogole noszenie masek bedac przeziebionym czy chorym na inna chorobe zakazna drog
@Drakcrom:

wysoka smiertelnosc, ale rowniez o powazne powiklania

Jakieś źródła?

Te maski chirurgiczne w ogole w niczym nie wadza

Nie o to chodzi tym którzy ich nie noszą

W ogole noszenie masek bedac przeziebionym czy chorym na inna chorobe zakazna drog oddechowych to powinna byc od dawna norma kulturowa taka jak higiena osobista

Zgoda. To byłoby dobre
@edward-villin:
A jak ktos chce chodzic na golasa po miescie, to ma prawo czy nie ma?

Konfa niepotrzebnie robi z tych masek problem polityczny i jakies ograniczanie wolnosci, byle tylko byc "anty". Prawdziwy patriota powinien rozumiec, ze powstrzymanie epidemii to nasz wspolny interes, ale jezeli Konfederacja uwaza, ze liczy sie tylko doslownie koniec wlasnego nosa, to mam na nia wywalone.
@edward-villin:

Co ma chodzenie na golasa do maseczki?

Maska to kawalek materialu, ktory zaslania cialo, czyli podobna funkcja jak ubranie, wiec analogia jest trafna. Nie chcialbys siadac w restauracji na krzesle gdzie ktos przed toba siadal swoim golym tylkiem, wiec czemu nie mozesz oczekiwac tego samego od ludzi w przypadku pandemii roznoszonej drogami oddechowymi?

Najlepsze jest to, ze gdyby wszyscy zgodnie przestrzegali tych zalecen, to problem wirusa bylby rozwiazany w miesiac
@Drakcrom: > W ogole noszenie masek bedac przeziebionym czy chorym na inna chorobe zakazna drog oddechowych to powinna byc od dawna norma kulturowa taka jak higiena osobista.

Pamiętam jak po wycięciu migdałów wróciłem na uczelnię to chodziłem w maseczce, żeby uważać na jeszcze dość świeże rany to ludzie się na mnie gapili jak na dziwaka xD Cieszę się, że będzie to teraz "normalne"
@edward-villin: Bo tyle mniej wiecej trwa zakazenie, jezeli wszyscy nosiliby maski przez miesiac, to nie przybywaloby nowych zakazen (albo byloby ich duzo mniej, przez co mozna by bylo to sensownie ogarnac) i ogniska wirusa by wygasly, ale ze jest to nieskoordynowane, bo jedni nosza, a drudzy nie, to ciagle gdzies rozprzestrzenia sie na nowo i cala zabawa zaczyna sie od poczatku.