Udało się wczoraj skończyć platynę w Dark Souls 3.
Wbicie platyny zajęło mi jakieś 86h (licznik z gry), czas mi się mocno wydłużył przez początkowe założenie z jakim podchodziłem do gry. Mianowicie planowałem przejść całą grę (samo ng, w ng+ i ng++ już raczej by się to nie udało i tak) bez ładowania punktów w życie, staminę i udźwig. Zdecydowaną większość gry przeszedłem biegając z Claymorem i w stroju mistrza, bez tarczy. Jak ktoś jest zaznajomiony z soulsami to pewnie widzi, że było to podejście bardzo ofensywne i bardzo śmiertelne.
Jednak nie udało się to, doszedłem do Bezimiennego Króla i w tym momencie się poddałem. Walczyłem z nim wiele razy, spędziłem sporo godzin przy tej walce i koniec końców się poddałem i podniosłem życie do 12 (z początkowych 10) żeby być w stanie przeżyć choć jedno uderzenie tego bossa.
Później i tak musiałem postać przebudować ze względu na przymierza i zbieranie przedmiotów z pvp, a z takim buildem zabawa w pvp byłaby bezcelowa.
Co na plus (w porównaniu do ds1 bo w ds2 jeszcze nie grałem)? Gra jest zdecydowanie bardziej dynamiczna, pod kątem dynamiki stoi blisko Bloodborna, dzięki temu o wiele przyjemniej się w nią gra. Fajni bossowie, Bezimienny Król, Tancerka, Pontyfik czy Midir z DLC byli wymagający, ale pokonanie ich dało dużo satysfakcji. Moim zdaniem lepszy balans jeszcze chodzi o budowanie postaci. W DS1 można było zrobić rycerza i ulepszyć płomień piromancji bardzo wysoko i zadawać ogromne obrażenia w ten sposób, w ds3 bez wbijania jakiegoś ogromnego poziomu raczej nie było to możliwe. Co na minus? Przymierza i liczba rzeczy wymaganych z onlinu. Pvp w dsach jest spoko i mi się podobało, ale liczba przedmiotów jakie trzeba wyfarmić do platyny żeby podnieść rangę przymierzy była moim zdaniem za duża, a farmienie ich z mobków było chyba jeszcze gorsze (a już na pewno nudniejsze).
W moim odczuciu jeśli chodzi o gry od FS to na ten moment: Bloodborne > DS3 > DS1. Przede mną jeszcze DS2 i Sekiro. #ps4 #darksouls
@Cinkito: Gratuluję! Powodzenia z DS2 i zawołaj kiedyś jakby udało Ci się wgryźć w tę część, bo ja po splatynowaniu Bloodborne'a, DS1 i skończeniu DS3, już dwa razy się odbiłem od DS2. Nie potrafię i tyle, tym bardziej gdy robią mi taką krzywdę z tym co się dzieje z rollami.
@splndid: dziękuję! A co się z nimi dzieje bo nawet nie wiem? DS2 mam dość wysoko na liście, teraz raczej sięgnę po coś lżejszego, ale chciałbym w miarę szybko spróbować do tego podejść. Słyszałem sporo negatywnych opinii o tej części, mam zamiar do niej podejść bez większych oczekiwań, ale też się obawiam, że mogę się odbić.
@Cinkito: z tego co kojarzę, to w ogóle musisz od początku wpakować kilkanaście punktów w nową statystykę, by Twoje rolle w ogóle faktycznie omijały skutecznie ataki. Ogarnąłem to z opóźnieniem rok temu po 9 godzinach gry i kilku ciężkich potyczkach, więc ciężko było nadrabiać.
Teraz zacząłem kolejny raz z miesiąc temu i o tym zapomniałem XD Ale wrażenia były takie, że robię rolla z timingiem i kierunkiem, który powinien ominąć
@splndid: to dzięki za info, na pewno mi się to przyda, bo ja właśnie czy w dsy czy bb gram ofensywnie i się nie bawię w parowanie czy w tarczę tylko właśnie unikam ataków rollami.
@splndid: to o czym piszesz to Agility, doczytałem sobie na necie już. Słabo, że coś takiego weszło, no ale cóż, wezmę to pod uwagę przy budowaniu postaci. @Just_Doesnt_Know: nie będzie mi FS mówiło jak mam grać, albo będę grał ofensywnie albo wcale :D
@Cinkito: praktycznie wszyscy przeciwnicy i bossowie mają tak rozwleczone animacje, że z obciążeniem poniżej 50% po prostu turlasz się od ataku, czekasz aż skończy machać i klepiesz go póki masz staminę (ale zostaw sobie zapas by mieć ewentualnie na jedną awaryjną rolkę) ( ͡°͜ʖ͡°) A tak w ogóle to najfajniej się gra pod uroki, w SoTFS prawie na samym początku gry można zdobyć ciuchy,
@Vigorowicz: tak, racja, źle napisałem. Adaptability. Wiem, że najsłabsze, jestem na to przygotowany. Mimo wszystko dam im szansę. Na metacriticu ta gra nadal ma przyzwoitą ocenę mimo wszystko. @Just_Doesnt_Know: ja się nie lubię się z magią bawić, ja to muszę mieć miecz i nim nawalać xD To pewnie wynika z tego, że pierwszą grą w jaką grałem od FS był Bloodborne, a tam na początku nie było magii
to dzięki za info, na pewno mi się to przyda, bo ja właśnie czy w dsy czy bb gram ofensywnie i się nie bawię w parowanie czy w tarczę tylko właśnie unikam ataków rollami.
@Cinkito: To Cię Sekiro zmiecie z planszy ( ͡°͜ʖ͡°) Polecam odrazu jak zaczniesz grać wyłupić z pada guziczek odpowiedzialny za unik. xD
@Cinkito: J---ć DS2 maczetami. Scholar of the First Sin najgorszy soulso podobny produkt w jaki dane było mi grać (gorszą grą jest już tylko NIOH). Zamiast porządnych Soulsów 2 dostaliśmy doskonałe Bloodborne, ale jednak ciężko się pogodzić z tym, że DS2 to g---o gra. To nie opinia. To Fakt.
@Cinkito: moim zdaniem w nast.kolejności powinieneś sięgnąć po sekiro, jeśli masz za sobą już i bloodborne i DS3, a dynamika gry sprawia Ci większą frajdę... DS2 można tak na prawdę przyrównać jedynie do DS1 względem gameplay, chociaż w samej mechanice jest nieco zmian. Ta opinia, że jest to najgorsza część to akurat bzdura powtarzana przez casuali, jedyna poważna wada to niedopracowanie graficzne, a tak gra oferuje metroidalny świat jak w
@Dawidinho8: są iframes w sekiro ale podobne jak w monster Hunterze: zrobisz spokojnie unik przez szybki cios który by cię tylko drasnął ale nic poza tym. Wiem bo grałem na uniki przez większą część gry (myślałem, że jak przeciwnik zbije ci wytrzymałość to od razu robi kuku) xD
Udało się wczoraj skończyć platynę w Dark Souls 3.
Wbicie platyny zajęło mi jakieś 86h (licznik z gry), czas mi się mocno wydłużył przez początkowe założenie z jakim podchodziłem do gry. Mianowicie planowałem przejść całą grę (samo ng, w ng+ i ng++ już raczej by się to nie udało i tak) bez ładowania punktów w życie, staminę i udźwig. Zdecydowaną większość gry przeszedłem biegając z Claymorem i w stroju mistrza, bez tarczy. Jak ktoś jest zaznajomiony z soulsami to pewnie widzi, że było to podejście bardzo ofensywne i bardzo śmiertelne.
Jednak nie udało się to, doszedłem do Bezimiennego Króla i w tym momencie się poddałem. Walczyłem z nim wiele razy, spędziłem sporo godzin przy tej walce i koniec końców się poddałem i podniosłem życie do 12 (z początkowych 10) żeby być w stanie przeżyć choć jedno uderzenie tego bossa.
Później i tak musiałem postać przebudować ze względu na przymierza i zbieranie przedmiotów z pvp, a z takim buildem zabawa w pvp byłaby bezcelowa.
Co na plus (w porównaniu do ds1 bo w ds2 jeszcze nie grałem)?
Gra jest zdecydowanie bardziej dynamiczna, pod kątem dynamiki stoi blisko Bloodborna, dzięki temu o wiele przyjemniej się w nią gra.
Fajni bossowie, Bezimienny Król, Tancerka, Pontyfik czy Midir z DLC byli wymagający, ale pokonanie ich dało dużo satysfakcji.
Moim zdaniem lepszy balans jeszcze chodzi o budowanie postaci. W DS1 można było zrobić rycerza i ulepszyć płomień piromancji bardzo wysoko i zadawać ogromne obrażenia w ten sposób, w ds3 bez wbijania jakiegoś ogromnego poziomu raczej nie było to możliwe.
Co na minus?
Przymierza i liczba rzeczy wymaganych z onlinu. Pvp w dsach jest spoko i mi się podobało, ale liczba przedmiotów jakie trzeba wyfarmić do platyny żeby podnieść rangę przymierzy była moim zdaniem za duża, a farmienie ich z mobków było chyba jeszcze gorsze (a już na pewno nudniejsze).
W moim odczuciu jeśli chodzi o gry od FS to na ten moment:
Bloodborne > DS3 > DS1. Przede mną jeszcze DS2 i Sekiro.
#ps4 #darksouls
źródło: comment_15985196601qGeyj0sA0zqdFJFd6mrml.jpg
PobierzTeraz zacząłem kolejny raz z miesiąc temu i o tym zapomniałem XD Ale wrażenia były takie, że robię rolla z timingiem i kierunkiem, który powinien ominąć
@Just_Doesnt_Know: nie będzie mi FS mówiło jak mam grać, albo będę grał ofensywnie albo wcale :D
A tak w ogóle to najfajniej się gra pod uroki, w SoTFS prawie na samym początku gry można zdobyć ciuchy,
@Just_Doesnt_Know: ja się nie lubię się z magią bawić, ja to muszę mieć miecz i nim nawalać xD To pewnie wynika z tego, że pierwszą grą w jaką grałem od FS był Bloodborne, a tam na początku nie było magii
@Cinkito: To Cię Sekiro zmiecie z planszy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Polecam odrazu jak zaczniesz grać wyłupić z pada guziczek odpowiedzialny za unik. xD
Anyway, IMO Sekiro najlepsza z tych gier,