Wpis z mikrobloga

#uk #ebay #paypal

Przestala mnie dziwic rosnaca dominacja amazon.
Probowalem sprzedac stary stock ktory zagraca mi dom od lat - towar ktorym handlowalem z 5 lat temu. Podzielilem wszystko na 7 bundli liczac, ze ktos to ode mnie zabierze. Sprzedal sie 1 za takie pieniadze, ze nie pokrylyby kosztow pakowania - moj blad przyznaje (zle dobralem koszta przesylki)
By zrobic cancel transakcji juz musialem googlowac - ale udalo mi sie znalezc.
Z poziomu ebaya nie bylem w stanie zrobic refunda. Zalogowalem sie wiec na paypal. Klikam refund i nie dziala - brak kasy. Okazalo sie ze mimo podpietej karty paypal nie moze automatycznie pobrac z niej potrzebnej kwoty. Przy zakupach owszem, przy refundzie trzeba recznie doladowac saldo. Doladowalem recznie i puscilem refunda.
Logowanie na ebay i cancel. Poszlo.

Dzisiaj otrzymalem maila ze cancel nie przebiegl pomyslnie bo nie zwrocilem pieniedzy:
“We couldn't cancel this order because you didn't send a refund to the buyer. Please contact the buyer.” Minelo dokladnie 10dni!
Z “buyerem” jestesmy na etapie wymiany screenshotow - ja mu wysylam ze swojego konta gdzie jest jak byk “refund sent” z data 10.08, on ze swojego gdzie takiej adnotacji nie ma.

Jeszcze 5-10lat temu uzywalem ebay-a dosyc czesto (juz pomijajac fakt ze na nim handlowalem sprzetem z chin) to byla pierwsza strona online gdzie szukalem sprzetu. Od kilku lat przerzucilem sie na amazon. Portal sie konczy.
  • 6
1. Jest gdzies opcja anulowania umowy i zwrotu pieniedzy na ebayu (cos w stylu "towar zostal uszkodzony"). Gdybys z niej skorzystal to ebay wiedzial by ze zwrociles pieniedze, a tak to skad ma wiedziec?
2. Przy refundach, czesto odbiora widzi wplyw na konto, ale nie pojawiaja mu sie pieniadze jeszcze przez kilka/kilkanascie dni. To chyba zalezy od tego, na ile zweryfikowane jest jego konto.
@shaki24: jako kupujący nie przepadam za amazonem za sporo rzeczy. Ebay juz od paru ladnych lat to jest zalany wlasnie tymi chińskimi posrednikami do tego #!$%@? jest ze wlasciciele nic nie robia z faktu totalnej januszerki sprzedajacych. Wstawianie jakichs podprzedmiotów zeby zanizyc cene. Chcesz kupic przykladowo wyswietlacz, wyszukujesz aukcje patrzysz o tanio. Wchodzisz a tam cena ta niska za szmatke do ekranu a nie wyswietlacz.... sporo jeszcze jest takich ich trików,
Przy zakupach owszem, przy refundzie trzeba recznie doladowac saldo. Doladowalem recznie i puscilem refunda.

@shaki24: nie miałem takiego problemu, robiłem refund przez PayPal, także częściowy, mimo, że na koncie nie miałem pieniędzy, po prostu pobiera mi z rachunku bankowego. Jakaś blokada w banku?

To chyba zalezy od tego, na ile zweryfikowane jest jego konto.

@piwniczak: to zależy od tego kiedy PayPal i bank zaksięguje kwotę
@piwniczak: wlasnie z tej opcji skorzystalem - problem w tym, ze komunikacja ebay <-> paypal nie zawsze gra i spiewa.
@patrol798: Ja musialem doladowac bo mi wyskakiwal komunikat brak srodkow. Zadnej blokady nie bylo bo doladowalem karta ktora jest podpieta.

Ogarniecie tematu tego refunda juz mi zajelo lacznie ponad godzine, a wlasnie otrzymalem maila od kupujacego iz zebym zerknal na jego screenshota bo on refunda nie otrzymal. Wysle mu drugi
@shaki24: ja mam taki "problem" ze paypal zadecydowal ze nie moge miec u nich konta (lata 2007-2015 i wysylanie gowna przez chinczykow, czeste zglaszanie) ale moge im placic karta visa... i paypal mi blokuje karte co jakies 5 tranzakcji XD ebay ma na to #!$%@?, twierdza ze kiedys tam bedzie mozliwosc placenia przez jakas jeszcze inna firme. poblokowali mi karty (z nieznanego powodu platnosci nie przechodza), zaczalem placic z rewoluta i