Aktywne Wpisy
nonOfUsAreFree +79
Nie ma jak lato, cieplutko
Nawet w nocy +20
Jprdl
Nawet w nocy +20
Jprdl
Poluros 0
Witam, rozglądam się za samochodem i chciałbym zapytać czy polecacie jakieś komisy/salony we Wrocławiu i okolicach.
Nie wiem co myśleć o aaaauto, bardzo różne opinie od pozytywnych po negatywne. Z tego co się orientuję najlepsza opcja są salony sprzedające nowe samochody i skupujące używane w rozliczeniu. Czy tego typu salony mają gdzieś swoją ofertę w Internecie czy trzeba jechać na miejsce?
Szukam Audi A5/Q5/A3 z lat 2011-2015 jakby to miało znaczenie
#
Nie wiem co myśleć o aaaauto, bardzo różne opinie od pozytywnych po negatywne. Z tego co się orientuję najlepsza opcja są salony sprzedające nowe samochody i skupujące używane w rozliczeniu. Czy tego typu salony mają gdzieś swoją ofertę w Internecie czy trzeba jechać na miejsce?
Szukam Audi A5/Q5/A3 z lat 2011-2015 jakby to miało znaczenie
#
Humanly traversable wormholes
#fizyka #fizykateoretyczna #nauka
po co komu taki tunel?
raczej o właściwościach matematycznych swojej teorii, które równie dobrze mogą być artefaktem samego modelu, a nie cechą fizycznej rzeczywistości
To również jest wiedza o świecie.
@Fake_R: Takie coś już się bada. Przykład pracy: https://arxiv.org/pdf/1808.05963.pdf. Już chyba kiedyś tutaj wspominałem o rozwijającym się romansie informacji kwantowej z kwantową grawitacją.
absolutnie nie.
nie :)
to, że istnieje jakieś wyrażenie w formalnym języku matematycznym, które zgodnie z regułami jest niesprzeczne (wiedza anlityczna apriori), nie oznacza, że jest wiedzą o świecie rzeczywistym (wiedza syntetyczna aposteriori)
Wszechświat istnieje na jeden możliwy sposób (jeśli tego nie założymy, nie ma możliwości zdobycia jakiejkolwiek wiedzy o wszechświecie) i jest nieskończenie wiele "sposobów - możliwości" na które wszechświat nie istnieje. Badanie i opisywanie tej całej reszty możliwości nie
Powstał nasz wszechświat i mamy w nim możliwość prowadzenia abstrakcyjnych rozważań. Wybieramy sobie aksjomaty i reguły wnioskowania, możemy znajdować w ten sposób różne prawdziwe w tym systemie zdania. Ten system jest częścią wszechświata, abstrakcyjną co prawda, być może w żadnym stopniu nie opisuje fizycznych zjawisk w tym
i ja się zupełnie zgadzam z tym, że to nie jest "fizyczna rzeczywistość", nie zgadzam się z tym, że to nie jest wiedza o świecie (zresztą "nie zgadzam się" to przesada, po prostu takie mam wrażenie).
idąc tak absurdalnym rozumowaniem, wszystko co mi ślina na język przyniesie można uznać za wiedzę o wszechświecie, bo dowolne skończone zdanie jest częścią wszechświata...
Matematyka fizyczna to nie wiedza o świecie, tylko o tym jaki świat mógłby być.
To jak udzielanie odpowiedzi na pytanie:
jaka jest odległość od Warszawy do