Wpis z mikrobloga

Wojna Idei (@wojna_idei, aka "Szymon mówi") manipuluje cytatem!

Dowody w znalezisku - Wojna Idei - Poważna Analiza - Część 1, Quote mining:
https://www.wykop.pl/link/5638565/wojna-idei-powazna-analiza-czesc-1-szymon-manipuluje-cytatem-quote-mining/

Mój poprzedni wpis:
https://www.wykop.pl/wpis/51205841/bylby-ktos-zainteresowany-seria-wpisow-i-analiz-o-/
zdobył ponad 1200 plusów. Bardzo wam dziękuję. Nie spodziewałem się aż takiej uwagi. Zgodnie z obietnicą publikuję pierwszą część mojej analizy wypowiedzi i zdolności poznawczych Szymona Pękały z kanału "Wojna Idei".
W tym wpisie pokazuję jak Szymon manipuluje i przekręca słowa Nietzschego tak, by dało się nimi poprzeć jego Szymonowe poglądy, szczegóły w znalezisku.
Sama sytuacja bardzo dobrze pokazuje, jak Szymon wybiera sobie to co jest dla niego wygodne i jak żeruje na niewiedzy swoich widzów (typowy widz który nie wie nic o filozofii Nietzschego po spotkaniu z materiałem od Szymona odniesie wrażenie, że Nietzsche popierał ideę chrześcijańskiego Boga).

Wołam wszystkich którzy plusowali poprzedni wpis, jeśli chcecie być wołani do kolejnej części "Poważnej Analizy" to też plusujcie.

PS: Tytuł mojej serii jest oczywiście trybutem dla innego polskiego youtubera, który z kolei ma materiały naprawdę na poziomie.

#gruparatowaniapoziomu #zainteresowania #filozofia
  • 56
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@penszuji:
Bardzo dziękuje za krytykę, ale zauważam, że jest ona oparta na nieporozumieniu.

W omawianym przez Ciebie fragmencie odpowiadam na zarzut Łukasza z kanału Śmiem wątpić.
Zarzut ten nie brzmiał “Bóg nie jest prawdą” - wtedy odpowiedź mogłaby polegać na wykazywaniu że Bóg jest prawdą.
Zarzut brzmiał “Zdanie ‘Bóg jest prawdą’ jest bełkotem pozbawionym sensu.” (odsyłam do oryginalnego filmu
wojna_idei - @penszuji:
Bardzo dziękuje za krytykę, ale zauważam, że jest ona oparta...

źródło: comment_1596726574IMGJ3x00S195miPTK36MBz.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
No ja myślę że jednak mała część społeczeństwa ma wiedzę na temat jakie poglądy miał Nietzsche względem wiary.
  • Odpowiedz
@wojna_idei: Nietzsche jest trudnym w interpretacji filozofem i większość odbiorców czyta w nim to, co chce przeczytać. Rzucanie jako przesłankę argumentu cytatu z uciętą konkluzją należy uznać za naganne, cokolwiek chcesz uzasadnić, tym bardziej że z tego cytatu N. w ogóle nie wynika wprost, że ten uważa wypowiedź „Bóg jest prawdą” za sensowną albo za bezsensowną w jakimkolwiek sensie, a zacytowanie jednego zdania więcej niż na memie — i chociaż
  • Odpowiedz
@wojna_idei: Tylko, że to wymaga szerszego omówienia — z tego, co zrozumiałem z Twoich wypowiedzi na wypoku, to sytuacja wyglądała tak:

(1) Łukasz stwierdził, że zdanie „Bóg jest prawdą” jest nonsensowne w takim sensie, w jakim nonsensowny jest losowy, ale poprawny gramatycznie zbitek wyrazów;
(2) Ty na to odparłeś, że to stwierdzenie jest metaforą dla czegoś, czego się nie da wysłowić w inny (bezpośrednio zrozumiały?) sposób (?);
(3) Jako argument przywołałeś diagnozę „antymetafizyków”
  • Odpowiedz
@Croce: Tak jak pisałem w którymś z równoległych postów, jestem właśnie w trakcie pisania odcinka odpowiadającego na kolejny film Łukasza, w którym będę szerzej to wyjaśniał, więc odeślę do niego jak tylko będzie gotowy.
  • Odpowiedz