Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Mirki bardzo proszę o poradę. Dostaliśmy z firmy zaproszenie do Pragi i będziemy nocować w hotelu. Ja będę musiał dotrzeć tam sam następnego dnia po locie firmy. Jestem spierdoksem, ale tak się potoczyło, że zacząłem pracę i muszę obracać się wśród ludzi. Jakoś mi idzie, ale to mnie przerosło, firma nam kupi bilety i będę musiał sam z Okęcia tam lecieć. Nigdy nie jechałem nawet taksówką, nie byłem w hotelu, nie byłem za granicą. Jak mam się zachować? Opiszę mi ktoś po kolei jakie kroki poczynić, jestem totalnie zielony, w Warszawie miałem problem żeby kupić bilet w biletomacie. Wchodzę na lotnisko i gdzie mam się udać? Podobno są jakieś odprawy itp. A na miejscu w Czechach mam pojechać taksówką do hotelu. Gdzie mam iść po wyjściu z samolotu? Jak rozmawiać z taksówkarzem, czy oni tam znają angielski czy po polsku się dogadam? Co w hotelu mam powiedzieć jak przyjdę i w jakim języku? Mam iść do recepcji i co mówić, znam angielski na podstawowym poziomie. Jak jest z posiłkami w hotelu, idzie się do restauracji i tam je? Opiszę to ktoś krok po kroku? Błagam pomóżcie bo zwariuję, a muszę sobie poradzić, w firmie nic nie mówiłem, że nic nie ogarniam, po prostu powiedziałem, że polecę. #przegryw #spierdoks

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #5f2a7a5665ae7239fe3d4499
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: sokytsinolop
Przekaż darowiznę

[====================....................] 51% (120zł/235zł)
Uzbieraliśmy już na 2 lat działania AMW!
  • 12
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania:
Zainstaluj sobie Bolta czy Ubera - będziesz widział dokładnie, gdzie jest taksa i możesz pobrać sobie fakturę na e-mail do rozliczenia z firmą. Sprawdź na stronie lotniska przez numer lotu na jaki terminal musisz się zgłosić i na ten terminal ustaw adres docelowy w aplikacji.
Jeżeli bierzesz ze sobą duży bagaż (sprawdź na stronie linii lotniczych, którymi lecisz, wymagane wymiary i wagę), to idziesz do okienka odprawy (które to
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: co do lotniska to nie wiem, bo leciałem raz w życiu i to na wczasy. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ja zazwyczaj staram się rozglądać i czytać tabliczki jeśli wchodzę na nieznany teren, ewentualnie pytam się w jakiejś informacji, ewentualnie przypadkowych ludzi. Co do reszty to przy lotnisku w Pradze na pewno jest gdzieś postój taksówek. Idziesz i próbujesz dogadać się z nimi po angielsku. Powinni
  • Odpowiedz
Na lotnisku idziesz na Odloty/Departures
Czekają Cię generalnie trzy procesy.
Wykuj na pamięć numer swojego lotu i bądź czujny na jego wystąpienia gdziekolwiek.

1. Odprawa i nadanie bagażu
Efektem odprawy jest tzw. boarding pass (kartka z numerem bramy i miejsca w samolocie).
  • Odpowiedz
Przylot

Po wylądowaniu czekasz do końca, aż zgasną światła "zapiąć pasy".
Buraków rozpoznajesz po tym, że rzucają się do wysiadania jeszcze w trakcie kołowania.
Jeśli samolot zadokował do rękawa, to czekasz spokojnie na swoją kolej aby wstać, wziąć bagaż i wyjść.
Jeśli czeka na Was autobus, to siedzisz spokojnie aż większość wyjdzie i wstajesz pod koniec.
  • Odpowiedz
Jeszcze o odlocie.

Na "Odlotach" musisz być półtorej-dwie godziny przed odlotem.
Do Odprawy i Security może być długa kolejka, czasami po pół godziny każda.
Niektóre linie wręcz nie zrobią Ci odprawy po spóźnieniu (sprawdź jakie masz limity).

Numer
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@AnonimoweMirkoWyznania:
posłuchaj mnie uważnie, jutro o 19:45 masz samolot do Czech.
Bilet wyślę Ci zaraz na e-mail. Gdy wyjdziesz z lotniska pod czerwoną budką telefoniczną jest skrytka.
Otwórz ją tajnym hasłem : hajduszoboszlo. W niej znajdziesz nowy dowód osobisty,
3000 koron i kluczyki do mieszkania
  • Odpowiedz