Wpis z mikrobloga

w oczekiwaniu aż pojawi się #triban rc500 w sklepie lub stary 520 na OLX czytam sobie kolejne recenzje, posty, opinie i myślę: czy muszę wydać aż 3k złotych na mój pierwszy #rower w życiu? Dotychczas jeździłem okazyjnie na pożyczanym starym krosso-trekingo-podobnym czymś i w sumie już było fajnie. Czy może na start by zobaczyć z czym to się je kupić po prostu budżetowy #triban100 link i mieć wszystko w dupiu? Przecież nie chcę bić rekordów szos, a tylko rekreacyjnie pośmigać na ile czas pozwoli i czasem zrobić 50-80km.

Spodoba się - to w przyszłości kupię lepszą maszynę. Nie spodoba się - stracę 2x mniej hajsu.

Co myślicie?
  • 29
@carryON_: Bierz tribana 100. Sporo osób go poleca. Na spokojnie można też po mieście nim pojeździć i nie martwić się, że ukradną. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Przynajmniej ci nie będzie szkoda kasy, gdy znudzi ci się jazda na rowerze.
@RezuNN: @Marmite: @dymel: no właśnie chyba za bardzo dałem się wkręcić w wir: dopłać, kup lepsze, dorzuć 5000 i weź to i tak dalej i tak dalej.

Choć jak to mówią chytry dwa razy traci - pojawia znów się kwestia czy nie lepiej od razu jednorazowo dupnąć hajsem na stół i mieć spokój ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Czy w takim Tribanie jest szansa w przyszłości
czy nie lepiej od razu jednorazowo dupnąć hajsem na stół i mieć spokój ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@carryON_: na to pytanie musisz sobie sam odpowiedzieć.

jest szansa w przyszłości pozmieniać mu oprzyrządowanie i trochę ulepszyć na wypadek drobnych problemów

@carryON_: wszystko się da, ale niekoniecznie ma sens zbytnie ulepszanie tej ramy.
@carryON_: zawiedziesz się albo zaczniesz wymieniać części i udoskonalać rower który z czasem zeżre 4k a dalej będzie gównem. 3k to serio nie są jakieś wielkie pieniądze na rower, zwykła koza czy składak kosztuje ponad 1k

jak ci sie znudzi triban to sprzedasz z małą stratą i jeszcze wyjdziesz na tym a takiego 100 to komu używke? bezdomnemu - nawet klamkomanetek nie ma
@suqmadiq2ama: no właśnie nad tym myślałem docelowo (czekam na jego dostawę, bo będzie lada moment), ale stąd ten post bo właśnie zacząłem się zastanawiać czy na prawdę na 1 rower potrzebuję od razu coś za 3k+. Bo od razu po kupnie szersze opony, pewnie zaraz pedały SPD i tak dalej i tak dalej.
@carryON_: różnica pomiędzy nim a droższym to heble mechaniczne (słabe ale te lepsze też dupy nie urywają mimo to wciąż tarcze i podejdzie jako gravel)
no i sora zamiast 105, dla amatora to żadna zauważalna różnica
@carryON_: ja mam rc100, zrobiłem już prawie 2k km, w tym w weekendy robię wycieczki ok. 100 km jak jest czas, czasem mnie #!$%@? ten rower, jak będę dalej nim jeździł to w przyszłości kupię jakiś porządny. Jakbym miał wydać 3k na rc500 to dołożyłbym jeszcze więcej na coś markowego, a tak to kupiłem najtańszą opcję.
Czy w takim Tribanie jest szansa w przyszłości pozmieniać mu oprzyrządowanie i trochę ulepszyć na wypadek drobnych problemów?

@carryON_: to jest nieopłacalne

Szersze niż 28?

Ja ciągle szukam swojego roweru szosowego (aktualnie mam pożyczony), budżet rósł z 1500 do 3500 i wiem, że biorę używkę. Na jesieni będę coś kupował/szukał. Może się uda wyrwać coś fajnego z 2019 roku.
@grzemach: tak, chcę wygodną szosę z delikatnie szerszą oponą na lasy, szutry i inne ścieżki.

Właśnie mi też tak ciągle target cenowy ciągle rośnie. Bo niby warto 100 dołożyć, ale tak się składa po 200/300 zł i już wylądowałem na 2800 właśnie za RC500 :D
@carryON_: Ja jeździłem na przelaju za 3k i ciagle mi go było szkoda zostawiać na mieście bo albo ktoś ukradnie albo porysuje albo się przewróci i klamkomanetka za 300 przestanie działać. Odkupiłem od kumpla Tribana 100 za czterysta złotych i w ogóle przestałem jeździć na przelaju aż w końcu go sprzedałem.
Triban się porysuje, no trudno, jeszcze mniej prawdopodobne ze go ktoś ukradnie. Przerzutka z tylu umarła, no trudno, nowa kosztuje
@carryON_: z dupy zeszło mi powietrze z dętki, szukałem przebicia na oponie i nic, teraz jeżdżę z zapasową dętką, łatkami itd, napompowałem wtedy dętkę i trzyma. To pewnie przez kapturek zaczęło puszczać, jakby naciskał na wentyl. Jeżdżę obecnie bez kapturów.
Kolejna rzecz - trzymacz łańcucha przestał trzymać xD. Wymieniłem śrubę, nakrętkę i jest ok. Stara nakrętka przebiła się przez plastik na drugą stronę, bo co raz to musiałem dokręcać i bałem
@carryON_: Warto, większość tego co piszę to moja wina oprócz pedała i dętki :D. Ewentualnie dołożyłbym do rc120, ale ja przycebuliłem bo nie wiedziałem czy będę jeździł. Kolejny rower pewnie kupię dużo droższy.
@wozekrobibrrrcyk: myślę, że już zostanę przy rc100 i zobaczę czy będę jeździł, jak się będzie jeździć na tego typu rowerze i w ogóle. Bo znów dopłacać 7 stówek to już znów lepiej trochę więcej i mieć takiego RC500 XD

Jak mi się spodoba to pewnie jeszcze przed przyszłym sezonem kupię coś za większy hajs i git:P
pedały SPD montowałeś czy jeździsz na klasycznych?