Wpis z mikrobloga

Chciałem podpiąć moje testy pyhon+selenium do Jenkinsa, z najprostrzych tutoriali dowiedziałem się że teoretycznie wystarczy stworzyc joba z wywołaniem odpowiedniej komendy wywołującej test. Test miałbyć odpalany na tym samym środowisku co Jenkins.
W praktyce wyszło na to, że moje testy jakby startują ale nie odpala się przeglądarka przeco testy stają zaraz na początku.
Pytanie czy jest jakiś prostyt sposób na podpięcie tych testów do Jenkinsa czy jest z tym nieco więcej pracy? Jak to ugryźć?

#python #testowanieoprogramowania #jenkins #automatyzacja
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Lagranzjan: a sprawdziłes czy ta maszyna na której chodzi jenkins ma w ogóle przeglądarke? Prawdopodobnie musisz tez ustawic "webdriver.chrome.driver" property aby webdriver wiedział z jakiego drivera ma skorzystać
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@bb89: w pythonie nie potrzeba żadnego selenium servera

Chromedriver na maszynie musi być. Poczytaj co leci w logach.
  • Odpowiedz
@Meserole: @Fristo: @Tang0: Póki co Jenkinsa postawiłem lokalnie na tym samym środowisku na którym normalnie odpalam testy, więc zarówno przeglądarka jak i sam chromedriver jest, chyba że mowa o jakimś konkretnym ustawieniu w Jenkinsie/projekcie?
  • Odpowiedz
@Meserole: @Fristo: dodałem ten parametr ale niestety nic nie zmienił. Dodałem trochę logów i już wiem czemu testy stają, wywołuje zewnętrzny program do rozpoznania okna przeglądarki który to nie widzi żadnej przeglądarki wiec staje.
A więc testy sie wykonują, tylko że gdzieś pod spodem.
Teraz pytanie dlaczego tak się dzieje..
  • Odpowiedz
Problem tymczasowo rozwiązany, dokłanie opisany tutaj.
U siebie lokalnie nie mam problemu by tak odpalić jenkinsa, natomiast docelowo raczej takiej możliwości nie będzie...
  • Odpowiedz