Wpis z mikrobloga

Który framework PHP z tych dwóch poniższych jest łatwiejszy do nauki dla początkującego backend developera, który zna już podstawy PHP?

Laravel czy Symfony?

Tylko pamiętajcie, że pytam się o łatwość nauki dla świeżaka, który jeszcze nigdy nie uczył się frameworka do PHP, a nie o to który framework jest lepszy, więcej pracy w Polsce itd.

btw prosiłbym o uzasadnienie jak coś :P

#webdev #backend #naukaprogramowania #programowanie #php #laravel #symfony
Pobierz
źródło: comment_15962896440rmfvydwGvjhiCMx2lh5zB.jpg

Który framework jest łatwiejszy do nauki?

• Laravel 45.3% (34)
  • Symfony 54.7% (41)

Oddanych głosów: 75

• 34
@croppz: api-platform dojrzało i to bardzo, nie wiem jak mongo - nigdy nie używałem tylko mysql bojówka ;)
natomiast podpięcie data providera i persistera to kwestia napisania klasy/dwóch implementującej metody z intefejsu ;)

jak masz dobrze CQRS i command busa napisanego to jest tylko i wyłącznie przyjemność to pisać, wręcz można zautomatyzować
@WydajnaJednostkaIndywidualna: nie o to mi chodzi. Fajnie że są inne źródła i tak dalej, ale tutorial pokazujący podstawy powinien się imo skupiać na tym jak działa validator i serializer, a nie formularze i templatki. Czasy się zmieniły, tutorial nie.¯\_(ツ)_/¯
@WydajnaJednostkaIndywidualna: fos rest żadnych formularzy nie potrzebował, body converter automatycznie walidował przekazane dane. Mniej pisania, wystarczyło rzucić wyjątkiem jak w walidacji pojawiły się błędy. Takiego ręcznie pisanego forma to ostatnio widziałem chyba w jakimś projekcie opartym na symfony 3 i twigach. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@croppz: no jestem w trakcie przepisywania, temu robimy middle ground właśnie i przechodziliśmy przez opcje. fos rest ktoś tam wcześniej próbował ale mordęga, automatycznie generowane api + docsy to jest to