Który framework PHP z tych dwóch poniższych jest łatwiejszy do nauki dla początkującego backend developera, który zna już podstawy PHP?
Laravel czy Symfony?
Tylko pamiętajcie, że pytam się o łatwość nauki dla świeżaka, który jeszcze nigdy nie uczył się frameworka do PHP, a nie o to który framework jest lepszy, więcej pracy w Polsce itd.
Ja znam tylko symfony, bo musiałam się nauczyć, ale warto. Przyspiesza wiele upierdliwych rzeczy i nie dopuszcza by robić je tak, że tylko Ty zrozumiesz. Tzn. może i można, ale łatwiej jest pójść po dobrej drodze, jest wiele poradników/tutków. Ma piękną dokumentacje na stronie, pokazują krok po kroku jak coś zrobić. Ponoć Laravel jest prostszy, ale tego nie wiem, bo nie próbowałam, dlatego nie głosuję. Ale polecam Symfony :)
@Phatee: na sam początek niby spoko, tak powiedzmy na pierwszy miesiąc nauki. ( ͡°͜ʖ͡°)
Podstawowy problem z dokumentacją jako materiałem do nauki jest taki, że nie pokazuje jak używać frameworka, tylko jak on działa. Potem taki junior przychodzi do pracy, upchnie całą logikę w kontrolerze i jeszcze jest z siebie zadowolony że działa. No bo w końcu MVC, a model to encja, więc w
@WydajnaJednostkaIndywidualna: nowo wprowadzony, kolego. Już nie pamiętam który to był komponent, któryś z dodanych w 4.x - szukałem jakiejś informacji, w normalnej dokumentacji tego nie było, znalazła się jedynie w newsie na blogu. Newsie o wprowadzeniu tego komponentu.
nie wiem co potrzebujesz kombinować między smyfony 3 a 5, chyba że mówisz o rzeczach co teraz lecą
@croppz: no to fakt, ale fostrestbundle to generalnie nie jest moduł kierowany dla kogoś początkującego w tamtych czasach. symfony 3 to pwa/reacty/vue mało kto jeszcze robił tak jak wspomniałeś, że twiga się nie używa.
my teraz np. lecimy na twigu ale tylko, bo przepisujemy stary panel na nowy i trzeba to jakoś trzymać w ryzach ten b----l w czasie przejścia :D docelowo już routing po stronie js i calle na
Laravel czy Symfony?
Tylko pamiętajcie, że pytam się o łatwość nauki dla świeżaka, który jeszcze nigdy nie uczył się frameworka do PHP, a nie o to który framework jest lepszy, więcej pracy w Polsce itd.
btw prosiłbym o uzasadnienie jak coś :P
#webdev #backend #naukaprogramowania #programowanie #php #laravel #symfony
źródło: comment_15962896440rmfvydwGvjhiCMx2lh5zB.jpg
PobierzKtóry framework jest łatwiejszy do nauki?
@WydajnaJednostkaIndywidualna: ja bym raczej powiedział "Laravel pozwala na złe praktyki".
@WydajnaJednostkaIndywidualna: tjaaaaa, tak tylko wstawię https://laravel.com/docs/7.x/contracts#contract-reference
@Phatee: symfony nie jest złe, no ale teraz to chyba sobie żartujesz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Podstawowy problem z dokumentacją jako materiałem do nauki jest taki, że nie pokazuje jak używać frameworka, tylko jak on działa. Potem taki junior przychodzi do pracy, upchnie całą logikę w kontrolerze i jeszcze jest z siebie zadowolony że działa. No bo w końcu MVC, a model to encja, więc w
nie wiem co potrzebujesz kombinować między smyfony 3 a 5, chyba że mówisz o rzeczach co teraz lecą na flexie.
CHANGELOG.md kolego
@croppz: i w docsach jest upgrade x do y bardzo dobrze opisane krok po krokui
@WydajnaJednostkaIndywidualna: nowo wprowadzony, kolego. Już nie pamiętam który to był komponent, któryś z dodanych w 4.x - szukałem jakiejś informacji, w normalnej dokumentacji tego nie było, znalazła się jedynie w newsie na blogu. Newsie o wprowadzeniu tego komponentu.
my teraz np. lecimy na twigu ale tylko, bo przepisujemy stary panel na nowy i trzeba to jakoś trzymać w ryzach ten b----l w czasie przejścia :D docelowo już routing po stronie js i calle na