Wpis z mikrobloga

Jaki jest teraz poziom na juniora C++?
Bo programuję prywatnie w tym od jakichś 5 lat i chciałbym się rozeznać w realnych wymaganiach.(patrzałem ogłoszenia i nic się w sumie nie dowiedziałem) Teraz jeszcze będę zaczynał studia więc pewnie dojdzie do tego kolejnych 5 niekomercyjnych lat programowania przed pierwszą prawdziwą pracą.
#programowanie #c++ #programista15k #cpp
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 6
@TomaszA2: nie ma raczej ogłoszeń na juniora w c++. Trzeba się wbić na staż i ze stażu zostać w firmie a następnie wyrobisz sobie doświadczenie przed które będziesz wartościowy w firmie.

Jakie są wymagania ogólne? Najważniejsza jest znajomość STL-a, ogólnie obiektowości wraz z polimorfizmem (to jest serio w c--j ważne w c++), wiesz co to wskaźnik i czym się różni od referencji, umiesz trochę into algorytmy i struktury danych (nie
  • Odpowiedz
@TomaszA2: pytania na juniora raczej takie jak na kazdy inny jezyk. Pewnie jak bedziesz znal jakiegos gita, strktury danych, smart pointery, potrafil powiedziec cos o obiektowosci i solid + kilka patternow omowic i bedzie git
  • Odpowiedz
@JakTamCoTam: Jak tak to w sumie nie mam się zbytnio czym przejmować raczej.
Generalnie trudno dostać pracę w C++? Bo z tego co kojarzę to tych ogłoszeń jest po prostu mało w porównaniu do języków webowych albo takich javy czy C#.
Na razie nie będę też nic poważnego szukał bo zaraz zaczynam studia a zdalnie stażu raczej nie można zrealizować.(no chyba że miałbym jakiś laptop i na zajęciach pracował)
Jeśli
  • Odpowiedz
Generalnie trudno dostać pracę w C++?

@TomaszA2: bardzo trudno się wbić niestety. Jak masz chociaż rok doświadczenia to jest lepiej. Dlatego najlepiej studiować i iść do Nokii np na Working Student, albo coś w tym stylu. No i tak w webówce jest znacznie więcej ofert.

Jak znasz starego C++ to nauczysz się nowego bez problemu.
  • Odpowiedz