Wpis z mikrobloga

#gielda #degiro czy inwestujecie z degiro na polskiej giełdzie? czy warto (czy takie pytanie ma w ogóle znaczenie)? Skończyło mi się siano wolne na inwestowanie :) a w degiro mam ponad 20k i właściwie wole aby zostało to w EUR, niż wracać na rachunek polski.
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@emes83 Czy warto to złe pytanie. Jeżeli chcesz trzymać w walucie zagranicznej, to inwestując w polskie GPW raz bedziesz drozej płacił, a raz taniej. W degiro masz małe prowizje transakcyjne, co trochę kompensuje te przewalutowywania. Ogólnie sam korzystam i jestem zadowolony, a różnicy większej nie odczuwam. Ludzie pchają się na XTB, bo samemu PIT'u nie trzeba wypełniać ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
małe prowizje transakc

@amareniarz: Ja dopiero jestem od kilku miesięcy, dają jakiś w miarę dobry raport na koniec roku? (aby sobie tę kwotę samemu wyliczyć w czasie do 2h)?
  • Odpowiedz
@emes83: @amareniarz: ja mam konto w degiro, xtb i jeszcze w 2 miejscach. Degiro jest tanie jak na warunki GPW ale masz ryzyko przewalutowania. Poza tym sama aplikacja jest bardzo kiepska. Bossa też jest bardzo tanie ale aplikacja tak samo do d--y. Na początku też tak liczyłem każdy grosz ale jednak trochę wygody jest potrzebne. Inwestujesz rzadko to różnica w prowizji nie wielka, inwestujesz czesto to chcesz wygody.
  • Odpowiedz