Wpis z mikrobloga

Mireczki, szukam informacji na temat możliwości użycia dźwięku Binaural w grach. W necie jest krucho z tematem, albo nie umiem w google... nie mniej, na słuchawkach taki dźwięk wygrałby ze zwykłym stereo czy 7.1

Dla przypomnienia słynne nagranie fryzjera: LINK

Pan fryzjer tłumaczy w czym rzecz, a poniżej ilustracja. Każde ucho dostaje bardzo zbliżony sygnał, jednak różnice między obydwoma kanałami to: milisekundowe opóźnienia, różne poziomy głośności, asymetryczne zniekształcenia. W efekcie mózg pozycjonuje źródło dźwięku dokładnie tam, skąd nastąpiła emisja fali dźwiękowej.

#gry #pcmasterrace #audioboners #audio #binauralbeats #sluchawki #wirtualizacja #technologia #kiciochpyta
Vaclav - Mireczki, szukam informacji na temat możliwości użycia dźwięku Binaural w gr...

źródło: comment_1595705990i1OkdqTFqoJxmaiEYIUJHu.jpg

Pobierz
  • 3
@Vaclav: są wtyczki do Win10 które instalują się jako plugin do drivera karty dźwiękowej. Zobacz w ustawieniach karty. Na ile są dobre nie sprawdzałem ale mam soundbar z tą technolgią przy kompie i w grach ktłóre ogarniają 7.1 nie raz dosłownie rozglądałem się po pooju bo mój mózg się nabrał.