Aktywne Wpisy
![WhyGuys](https://wykop.pl/cdn/c3397992/WhyGuys_KK5sLnqTqN,q60.jpg)
WhyGuys +41
Mam pytanie do fajnopolaków. Co wam takiego PiS zrobił? Spełniał obietnice wyborcze, obniżył wiek emerytalny do tego przed Tuska, dał dla rodzin 500+ co jest jakby zwrotem z podatku, a teraz podwyższył do 800+, dał młodym do 26 roku życia niepłacenie podatków, nie wpuszczał imigrantów, nie dal się trzymać UE za mordę, mamy potężne wzmocnione wojsko, że ruskie boja się nawet mrugnąć w nasza stronę. Kompletnie zapomnieliście co #!$%@? pan Donald, ale
![WhyGuys - Mam pytanie do fajnopolaków. Co wam takiego PiS zrobił? Spełniał obietnice ...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/206246faa6fe5bba00be1dabdb5c5af34772ff9b127618d14691a35160de04ac,w150.jpg)
![winsxspl](https://wykop.pl/cdn/c0834752/c066be660eff58531b07c3ba1fc768a52497991fd076337000cf5ef0a37dc3ff,q60.jpg)
winsxspl +133
BitComet uruchomiony w tle...
#winsxswspomina
#winsxswspomina
![winsxspl - BitComet uruchomiony w tle...
#winsxswspomina](https://wykop.pl/cdn/c3201142/2297d94d3e7e3367bc4cc3bbdfe151845c6b4923a1fb6768f4798c051797742d,w150.jpg)
Jako, że gwoździe wbite w mózg przeszkadzają w myśleniu, szybko wyjaśnię, że "nietolerancja nietoleracji" to żadna hipokryzja, ale braki w wiedzy homoprawakus.
Homoprawakus myśli zero-jedynkowo (np. anarchokapitalizm ALBO komunizm; białowłosa czekająca na tego jedynego ALBO puszczalska szmata itp.), więc przykłada swoją "miarę" do tolerancji i uważa, że albo jesteś tolerancyjny i tolerujesz wszystko, albo tolerancyjny nie jesteś.
W swoim chwilowym olśnieniu odkrywa też kartę-pułapkę "paradoks tolerancji", który jest w jego mniemaniu dowodem na obalenie idei tolerancji jako takiej (niczym obalenie chrześcijaństwa pytaniem: "czy wszechmogący Bóg może stworzyć kamień, którego nie będzie mógł podnieść").
Jednak rzeczywistość jest zawsze bardziej skomplikowana niż w prawackich bajdurzeniach. Po pierwsze, na pojęcie tolerancji składa się całe spektrum różnych postaw. Po drugie, LEWACTWO mówiąc "tolerancja" z reguły nie odwołuje się do jednostki, ale konceptu tolerancyjnego (otwartego) społeczeństwa w opozycji do historycznego społeczeństwa zamkniętego, opartego na silnym religijnym kompasie mówiącym "jak żyć".
Otwarte społeczeństwo opiera się na prawach i wolnościach każdej jednostki, a nie na tolerancyjnej anarchii. Tolerancyjne społeczeństwa - jak każde inne - potrzebują mechanizmów samoobrony. Słynny filozof Karl Popper, w swojej książce "Społeczeństwo otwarte i jego wrogowie" pisze wprost:
Oczywiście nie wszyscy myśliciele popierają ten pogląd i np. John Raws przekonywał, że społeczeństwo powinno tolerować osoby nie tolerancyjne. Jednak także on stawiał granice mówiąc, że społeczeństwo i jego instytucje mają prawo do samoobrony, które wypiera zasadę akceptacji nietolerancji.
Społeczni teoretycy są więc zgodni - tępienie groźnej nietolerancji to nie tylko przyjemność, ale i obowiązek świadomego obywatela.
Gdy więc następnym razem przyjdzie ci na myśl użycie tej karty-pułapki, pamiętaj - robisz głupka z siebie, nie z innych.
#neuropa #bekazprawakow
Wpis jest mini-reaktywacją serii #napalmobala
Komentarz usunięty przez moderatora
@Flypho nie rozumiesz... Przykład z Biblią w Arabii
Ale gdzie jest błąd w ich rozumowaniu?
Tak. Albo wykaz błąd.
OP @NapalInTheMorning i zdziwiło mnie to, że trzeba ci wytłumaczyć, szczególnie, że jest to częsty przykład i wiele razy przewija się w dyskusjach.
Potem ja opisałem problem jak głupiemu i podałem aż 3 konkretne przykłady i dalej nie rozumiesz. Wątpię, że ktoś ci jeszcze może pomóc
A ja wątpię ze twoj przykład odpowiada na pytanie, dlatego tak bardzo unikasz odpowiedzi. Mam taka tezę - państwo nie może dyskryminować osób homoseksualnych, bo nie definiuje prawnie takich osób. Obal ja w dwóch zadaniach.
Już od dawna wiadomo, że ludzie rodzą się nie tylko hetero, ale też gejami. Hetero przyznano prawo ślubów, a gejom nie.
W 2 zdaniach, ale
Prawo do ślubów przyznano wszystkim. Prawo polskie nie uwzględnia orientacji seksualnej. Nawet gdyby uwzględniała to współczesna medycyna nie jest w stanie określić ze 100% pewnością czyjejkolwiek orientacji seksualnej.
Twoje argumenty: "#!$%@?, ale ty głupi jesteś, ja #!$%@?". xD I mnie jeszcze pouczasz o czymkolwiek.
Jakiej mojej religii? Jestem ateistą xD. I to ja niby jestem zaprogramowany?
To że piszesz, że geje przecież mogą się ŻENIĆ to już świadczy o twoim wielkim "intelekcie" xD