Wpis z mikrobloga

#anime #animedyskusja

https://myanimelist.net/anime/4876/Hashire_Melos_Movie

Run, Melos!

Adaptacja z Aoi Bungaku nie podeszła mi do końca, ukazanie jej z perspektywy szanownego pana redaktorka, który czyta manuskrypt będący treścią właściwą i miewa jakieś tam swoje refleksje w temacie według mnie rozmyło całą opowieść. Postanowiłem dać historii jeszcze jedną szansę i sięgnąłem po filmową adaptację z 1992 roku. No i muszę się pochwalić, że zrobiłem bardzo dobrze.

Co jest gorsze? Czekać na kogoś? Czy mieć świadomość, że ktoś na ciebie niecierpliwie czeka? O ile w przypadku paczki z Aliexpress pytanie może wydawać się trywialne, to gdy dotyczy życia i śmierci patrzymy na to zupełnie inaczej.

Akcja dzieje się kilkaset lat przed Chrystusem na Sycylii. Pewien młodzieniec wyruszył ze swojej rodzinnej wioski do miasta by zakupić miecz. Nie pałał żądzą zemsty ani nie planował zająć się bandyterką. Ot, potrzebował ceremonialnego ostrza do rytuału na ślub siostry. Oczywiście jak to bywa w takich sytuacjach, obcowanie z miastem trochę go przerasta i skończył na ostrym chlańsku z lokalnym rzeźbiarzem. Potem szybkie szast-prast, szacher-macher i w ostatecznym rozrachunku zostaje skazany na karę śmierci przez ukrzyżowanie za zdradę stanu. Oczywiście jest to dla Melosa nie do pomyślenia, albowiem musi dostarczyć miecz na ślub siostry. Tak się składa, że król ma akurat dobry humor, więc daje mu trzy dni, po których ma wrócić na swoje ukrzyżowanie. Pod warunkiem, że znajdzie kogoś na swoje miejsce jako zamiennika, na wszelki wypadek gdyby dał nogę. I tu proszę państwa wchodzi n------y rzeźbiarz, cały na biało.

No to co? Biegnij chłopie, biegnij!

Wizualnie jak na początek lat 90 dobrze, animacja jest bardzo płynna, a kreska trąci mi trochę Disneyem. Historia choć prościutka i niewymagająca, bardzo przyjemna w odbiorze. Wszystko moim zdaniem co najmniej poprawnie, przesadnych peanów pochwalnych nie będzie, ale uczciwie przyznam, że nie bardzo jest się do czego przyczepić, nawet jakby się postarać. A to potężny plus. Można oglądać, polecam.
kinasato - #anime #animedyskusja

https://myanimelist.net/anime/4876/HashireMelosMo...

źródło: comment_1595266876B7CSIqpXEAFpJo28J4mouE.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach