Wpis z mikrobloga

#anime #animedyskusja

HumanLost/No Longer Human

https://myanimelist.net/anime/39584/Human_Lost__Ningen_Shikkaku

Obejrzałem sobie pierwszą opowieść z serii Aoi Bungaku - adaptację No Longer Human. Wspominałem, że mam problem z bohaterami niedostosowanymi społecznie? Ten tytuł to po prostu apogeum moich antypatii co do MC, a także, co za tym idzie wzór idealnego szczęśliwego zakończenia. Bo co może być wspanialszego niż ludzki śmieć, oszust, ćpun i krętacz, który własnymi siłami dochodzi do obiektywnego wniosku, że nie zasługuje by dalej żyć i strzela samobója? Coś pięknego.

Idąc za ciosem postanowiłem sięgnąć po najnowszą ekranizację studia Polygon Pictures - Human Lost. Niestety nie znalazłem napisów do tego, trzeba było oglądać z ruskim dubbingiem. Nie jest to sytuacja idealna, ale mogło być gorzej ¯\_(ツ)_/¯

Mamy okazję obejrzeć adaptację bardzo luźną, osadzoną w przyszłości. Bliżej tu do psycho-pass czy jakiegoś matrixa niż do oryginału. Wprowadzony jest wątek dystopiczny utraty wolności indywidualnego człowieka oraz ciekawy twist, jak na historię, której jednym z najważniejszych elementów jest śmierć. Wcale nie jest tak łatwo umrzeć - zawarte w ciele prawie każdego człowieka nanomaszyny natychmiast przystępują do naprawy zniszczeń. Prawie, bo część osób z różnych powodów znajduje się poza siecią, co oczywiście jest nie w smak organizacji, która ją nadzoruje.

Anime jest w całości w CGI, po oczach mocno nie razi, poza okazjonalnym brakiem klatek. Fabularnie błądzi bez jasno określonego celu, tak jakby wszystko działo się przypadkiem, a MC w tym uczestniczy bo akurat nie ma nic lepszego do roboty. Raz adaptacja chce być wierna oryginałowi, raz chce być opowieścią o mesjaszu NEO i walce z systemem, z delikatną posypką rozterek egzystencjalnych. Taka trochę papka bez smaku. Wygląda mi to na średnie Sci-fi z dopchniętymi na siłę wątkami z No Longer Human dla uzyskania lepszego rozgłosu i zasięgu. No i trochę bolał mnie brak "show, don't tell". Krzywiłem się jak postacie w rozmowach między sobą robią widzowi wykłady.

Soldnie 5/10, jeden z wielu średniaków, o którym za dwa lata nikt nie będzie pamiętać.

Ps. Okazjonalnie stwierdzono wpadająca w ucho elektroniczną muzykę.
kinasato - #anime #animedyskusja 

HumanLost/No Longer Human

https://myanimelist...
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach