Wpis z mikrobloga

Face id fajny bajer ale jak dla mnie touch id było bardziej praktyczniejsze i szybsze a wy jak uważacie?

#apple #iphone

Co bardziej preferujesz?

• Face id 59.1% (78)
  • Touch id 40.9% (54)

Oddanych głosów: 132

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Herato: a ja jestem zdania, że oba rozwiązania mają swoje wady i zalety. Używałem teraz ip6s, bo miałem swojego X'a w serwisie i czuć po prostu, że touch id działa momentami szybciej. Ponadto nie trzeba się nachylać do telefonu jak chcesz go odblokować, gdy leży na biurku. Face id jest znacznie lepsze, kiedy mam wilgotne palce. Najlepiej byłoby mieć oba systemy w telefonie.
  • Odpowiedz
@Shashek: Covid, w maseczce Face ID nie działa, tzn. niby można kombinować i dodać osobno pół twarzy bez maseczki i wtedy podobno czasem działa, ale to są kombinacje kosztem bezpieczeństwa. Więc teraz jak chcę w sklepie odblokować telefon, to muszę wpisywać kod, jak w XIX wieku na jakimś Atari na węgiel.

Bez maseczki Face ID wygrywa, po prostu się odblokowuje. Ale szkoda, że iPhone nie ma obu na raz, to
  • Odpowiedz
@Stinson: Nie można.

Zmiana w iOS 13.5 polega na tym, że klawiatura do wpisania kodu pojawia się od razu, gdy Face ID wykryje maseczkę. Wcześniej trzeba było czekać na te przyciski, bo telefon najpierw próbował rozpoznawać twarz i nie mógł.

Można kombinować i dodać twarz w maseczce, ale trzeba najpierw zeskanować jedną połowę twarzy zasłoniętą maseczką (np. przylepioną plastrem po jednej stronie), a potem drugą połowę. I wtedy to czasem
  • Odpowiedz