Wpis z mikrobloga

@11mariom: warto warto :). Sam teraz w tym siedzę.

1) Zacznij od codeschool (wygoogluj sobie hall pass, daje ci na 2 dni wstęp do kursów, ale jak będziesz sobie robił refy na 10minutes mail to zrobisz sobie 30 dni za free)

a) Zrób najpierw Try Ruby -> Ruby Bits 1 i 2 -> Rails for zombies -> CSS + SASS -> CoffieScript -> Rails for Zombies 2 -> Rails 4 ->
@Dyzajash: zaczęcie od 3) będzie złym pomysłem? Wyjeżdżam na trochę i będę raczej bez neta i chciałem zabrać coś, co mogę mieć offline (railstutoriala mogę sobie archiwnąć jakim wgetem :P).

@xaxes: można podciągnąć to do wszystkiego jak się nie patrzy co może się stać :D

@11mariom: dokładnie, nie ruszaj gemów. Wczoraj skończyłem prototyp projektu i zaktualizowałem gem.. musiałem przerabiać wszystkie attr_protected na strong parameters, bo autor gema całkiem przerzucił się na rails4...

Co do zaczęcia od 3: jak chcesz to proszę bardzo, codeschool jest głównie żeby wyrobić dobre nawyki i podskillować refactoring. Dodatkowo jak masz zamiar przerabiać temat od 3 poczytaj sobie o SASS i CoffieScript.
@Ragnarokk: własny serwer to ja mam :P to nie problem :D

@Dyzajash: no, mi nie trzeba kompleksowo wszystkiego, bo nie zaczynam całkowicie od zera. Nie jest/będzie to pierwszy język programowania, który poznaję - kwestia szybkiej nauki składni i różnic. A html+css(czy tam sass) to już pierdoły :P
@11mariom:

Ja nie ironizowałem - na serio pisałem :)

Chodziło mi rzecz jasna o serwer gemów. Jasne, przy małych stronach to przerost formy nad treścią. U mnie w pracy jak mamy kilkadziesiąt tysięcy linii kodu, kilka osobnych apek i kilkadziesiąt gemów to można ładnie schrzanić jak się nie uważa na wersje gemów.
@Ragnarokk: mogłem, ale aktualizacja gemu dodała mi potrzebne funkcje + zastosowanie strong paramsów zamiast attr jednak zwiększa bezpieczeństwo aplikacji. No i test:unit się już nie pluje :)

@11mariom: akurat warto od razu poznać haml i sass'a żeby sobie ułatwić pracę. W sumie nic douczać się nie trzeba, kwestia przestawienia się na nową składnię.
@Dyzajash: sass mnie już od dawna korcił, ale jakoś nigdy się nim nie zająłem. Nie wiem czemu, może dlatego, że w większości piszę dla siebie i są to raczej dosyć krótkie cssy ;)

@Ragnarokk: no dobra. To tak jak z awesomewm - co wersja np. 3.5→3.6 to się cfg zmienia na tyle, że stary bez dotykania nie ruszy. Dlatego wciąż siedzę na starej wersji :D