Wpis z mikrobloga

#wislakrakow

W temacie transferów będzie to na pewno gorące okienko. Poniżej szybki przegląd kadry, kto odchodzi/zostaje oraz jacy zawodnicy są Nam moim zdaniem potrzebni.

Przepraszam za błędy, z góry proszę o ich poprawienie jak ktoś ma lepsze info i oczywiście zapraszam do dyskusji :)

Bramkarze:
Lis (kontrakt do 06.2021)
Buchalik (kontrakt do 06.2022)
Broda (kontrakt do 06.2020) Nie wiem czy jest przedłużenie czy nie?
Chorążka (kontrakt do 06.2021) 5 meczy w Sosnowcu, 9 goli w plecy, grał ostatnie 5 meczy
Al-Ani (Kontrakt nieznany)

Myślę, że chociaż nie mamy kozaka na bramce to jednak nie jest źle. Lis jeśli odpali to ma zadatki na dobrego bramkarza, Buchalik broni co ma bronić, trzecim pewnie będzie Chorążka a Broda na wypożyczenie. Al-Ani pewnie odejdzie.
Mój typ składu: Mateusz Lis

Obrona:
Hołowania Koniec wypożyczenia, brak info o wykupie
Klemenz ŚO (kontrakt do 06.2020) automatyczne przedłużenie?
Janicki ŚO (kontrakt do 06.2021)
Wasilewski ŚO (kontrakt do 06.2020) koniec kontraktu
Hoyo-Kowalski ŚO (konrakt juniorski)
Sadlok LO,ŚO (kontrakt do 06.2021)
Niepsuj PO (kontrakt do 06.2021)
Burliga PO,ŚO (kontrakt do 06.2021)
Dawid Szot ŚO,PO,DP (kontrakt do 06.2021)

Wypożyczeni:
Serafin Szota ŚO (kontrakt do 06.2022) Wypożyczony od 2020, 8 meczy w Stomilu
Marcin Grabowski PO (kontrakt do 06.2020) Wypożyczony od 2020, 9 meczy w Niecieczy, niewiadomo co z kontraktem
Daniel Morys PO,PP (kontrakt do 06.2021 +1) 13 meczy w Olimpi Elbląg 1 asysta

Potrzebujemy PO który potrafi grać w piłkę i nie robi tylku kartek co Niepsuj i Bury. Potrzebujemy solidnego LO do walki z Sadlokiem. Pilnie potrzebujemy przynajmiej jednego ŚO który będzie lepszy o klasę od Janickiego/Klemenza.
Ciężko mi oceniać Szota,Szotę,Grabowskiego ale wydaje mi się, że to jeszcze nie poziom regularnej gry w ekstraklasie.
Mój typ składu: Szot, Klemenz, Janicki, Sadlok

Pomoc
Basha DP,ŚP (kontrakt do 06.2021)
Zhukov ŚP (kontrakt do 12.2020 +1?)
Kuveljic DP,ŚP,ŚO (kontrakt do 06.2023)
Pawłowski ŚP (kontrakt do 06.2021)
Savicevic OP,ŚP (kontrakt do 06.2021)
Carlos Silva OP,ŚP (kontrakt do 06.2021)
Chuca ŚP,OP (kontrakt do 06.2022)
Wojtkowski OP,PP,LP (kontrakt do 06.2020) niewiadomo co dalej

Wypożyczeni:
Mateusz Duda ŚP (kontrakt nieznany) 24 meczy Garbarnia Kraków, 1 asysta
Patryk Plewka ŚP,OP (kontrakt do 06.2021) 18 meczy w stali rzeszów, 2 bramki

Tutaj akurat mamy względny spokój, środek pomocy obsadzony mocno nawet w razie kontuzji kilku graczy.
Oczywiście ofensywni pomocnicy są jacy są (taki Vukan może być kozakiem, może też przejść koło meczu) ale mogło być gorzej, zagadką pozostaje co się stanie z Jean Carlosem oraz czy Wojtkowskiego zostanie przedstawiony nowy kontrakt czy odejdzie.
Mój typ składu: Basha, Zhukov, Savicevic

Atak/Skrzydła
Boguś Każda pozycja (kontrakt do 06.2020) Z całym szacunkiem, ale oby nikt nie przedłużał
Broziu ŚN (kontrakt do 06.2020) j.w.
Drzazga (kontrakt do 06.2020) j.w (Jak dla mnie ekstraklasa to za wysokie progi dla niego)
Tupta wypożyczenie do 06.2020 chyba przedłużone do 07.2020 i koniec
Turgeman wypożyczenie do 06.2020 chyba przedłużone do 07.2020 i pewnie koniec
Kuba PP,ŚP,PO (do kąd można)
Mak LP,PP (Konrakt 30.06.2020 +1?)
Buksa ŚN (Nowy konrakt)

Wypożyczeni:
Mateusz Wyjadłowski OP,PP (kontrakt nieznany) 26 meczy Hutnik Kraków, 2 bramki i 3 asysty
Artur Balicki ŚN (kontrakt do 06.2020) 17 meczy Pogoń Siedlce, 1 bramka i 1 asysta
Przemek Zdybowicz ŚN (kontrakt do 06.2023) Wypożyczony od 2020, GKS Bełchatów, 11 meczy i 2 bramki

Tu jest największy dramat. Nie wiem czy Mak ma opcję +1 (chyba tak), ale jest szklany podobnie jak Kuba. Jeśli jeden i drugi są zdrowi i w formie to skrzydła są w miarę ok, ja bym jednak wolał Kubę jako taki wolny elektron na środku i dwóch nowych dobrych skrzydłowych :). Bardzo potrzebujemy graczy na boki którzy potrafią kreować grę, wygrać pojedynek i dysponują niezłą szybkością bo tego w naszej grze brakuje.
Jeśli chodzi o napastnika, to fajnie że jest Olek ale on daje radę wpuszczony na ~30 minut. Potrzebny nam jest doświadczony(nie stary) napadzior. Nie ukrywam, ale Turgeman byłby super, ale ktoś kto gra podobnie do niego.
Mój typ składu: Kuba, Mak, Buksa (nie ma za wiele opcji)

Podsumowanie pozycji gdzie potrzebujemy konkretnych wzmocnień na już :
Środkowy obrońca, 2x skrzydłowy, napastnik
Podsumowanie wzmocnień które by się przydały, ale pewnie damy radę bez nich:
Lewy i prawy obrońca, ofensywny pomocnik, kolejny skrzydłowy
  • 3