Wpis z mikrobloga

Hej fanatycy PiS. Mozecie mi wyjaśnić waszą teorię w sprawie ułaskawienia?
Mam w robocie takiego fanatyka i dyskusję zakończył jednym zdaniem: Bo ten p-----l jest chory i rodzina chce się nim opiekować to go Duda ułaskawił bo miał zakaz zbliżania się do tej rodziny a naruszył ten zakaz.

- nie znam kompletnie sprawy a chciałem się od niego czegoś dowiedzieć, niestety zaszczuty jest na maksa i często kończy się z nim rozmwowa o polityce po pierwszym zdaniu.

#bekazpisu #tvpis #duda #wybory #neuropa #4konserwy
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@widmo82:
Nie jestem fanatykiem PiS, wręcz przeciwnie, więc dziwnie się czuję broniąc tej sprawy, ale to jak zachowują się media mnie zwyczajnie niesmaczy i mam wrażenie, że może tylko wyrządzić szkodę ofiarom.

Zaznaczam, że swoje zdanie opieram tylko na informacjach, które są teraz dostępne-możliwe, że wypłynie coś, co zmieni obraz, ale na razie takich informacji nie ma.

Otóż
  • Odpowiedz
@Roxar123: ja to bym chciał żeby wypowiedział się jakiś psycholog który zajmował się pokrzywdzoną, bo są takie rzeczy jak syndrom sztokholmski i presja rodziny, skąd wiemy czy córka nie była zastraszana gdy oprawca był na wolności? Nie twierdzę, że Duda zrobił źle albo dobrze, ale to imo zbyt śliska sprawa żeby ułaskawiać taką osobę, czy sąd albo inny urząd nie ma prawa skrócić/uchylić wyroku, tylko prezydent musi w takiej sprawie
  • Odpowiedz
@Roxar123:
Wielokrotnie gwałcił i bił ale tylko raz był skazany, z prawnego punktu widzenia recydywistą nie jest ale czy to coś zmienia?
Dziecko bite i wykorzystywane seksualnie, penie psychika zryta, zresztą jest to w opinii pedagoga szkolnego. Ktoś z tak porytą psychiką może podjąć dobrą decyzję w tej sprawie? Słyszałeś o syndromie sztokholmskim?
  • Odpowiedz
@i-marszi:

Wielokrotnie gwałcił i bił ale tylko raz był skazany, z prawnego punktu widzenia recydywistą nie jest ale czy to coś zmienia?

Zmienia o tyle, że pozwala na ocenę szans powrotu do przestępstwa. Jeśli kogoś raz skazali i znów popełnia taki sam czyn, to znaczy, że podjęte wobec niego środki były bezskuteczne. Tu, z tego co wiemy, tak nie jest.

Ktoś z tak porytą psychiką może podjąć dobrą decyzję w tej sprawie? Słyszałeś o
  • Odpowiedz
Zmienia o tyle, że pozwala na ocenę szans powrotu do przestępstwa. Jeśli kogoś raz skazali i znów popełnia taki sam czyn, to znaczy, że podjęte wobec niego środki były bezskuteczne. Tu, z tego co wiemy, tak nie jest.

@Roxar123:
Jak dziewczynka miała siedem lat zaczął się znęcać, jak miała jedenaście zaczął gwałcić, i tak parę lat to się ciągnęło. Co najmniej 4-5. Jest szansa na poprawę?

Tu opieram się na tym, że z tego co wiadomo, wszystkie instytucje znające tę sprawę były za ułaskawieniem. Zakładam, że zbadały tę sprawę, dopóki ktoś nie
  • Odpowiedz
@i-marszi: @widmo82
No i wychodzi, że miałeś rację, najwyraźniej p-----c ekonomiczna. Konieczność zbadania tego aspektu była dla mnie tak oczywista, że miałem wątpliwość, czy aż tyle instytucji mogło to pominąć. No i niestety, mamy chorą sprawę i kompletne zaniedbanie ze strony organów państwa.

https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/prezydent-ulaskawil-pedofila-sedzia-sadu-rodzinnego-p-----c-ekonomiczna-wobec-ofiary/spk459s
  • Odpowiedz
@i-marszi:
W kontekście ułaskawienia dziwi. Nigdy nie ułaskawiono pedofila, wiadomo było, że taka sprawa będzie kontrowersyjna. Przychylne opinie sądów co do ułaskawienia nie są wcale częste, a tu wydały je aż dwa sądy i nie odfiltrował tego Ziobro. A w dodatku, Duda stosunkowo rzadko korzysta z prawa łaski.
  • Odpowiedz
@Roxar123:
Ostatnio rozmawiałem z prawnikiem. Podał mi cztery przykłady awansu w Pisowskiej prokuraturze i sądach. PiS bierze największe miernoty, takie które chcą się zemścić za lata bez awansu i daje im najważniejsze funkcje. Taki delikwent jest dozgonnie wdzięczy, zrobi wszystko co mu Ziobro każe. Dodatkowo w ramach zemsty za swoją mierność rozwala wszystko od środka.
Czemu Pis to robi, nie wiem ( ͡° ʖ̯ ͡°) Może
  • Odpowiedz