Wpis z mikrobloga

@hermes600: @moves_like_lagger: @Tryggvason:

Tortille:
- 350 g mąki pszennej
- 3 łyżki smalcu lub oliwy
- 200 ml gorącej wody
- łyżeczka soli

Tłuszcz mieszamy z mąką i solą, dolewamy wodę i mieszamy. Naczynie z ciastem nakrywamy folią i odstawiamy na pół godziny. Następnie ciasto dzielimy na kawałki równej wielkości, lepimy kulki i rozwałkowujemy. Z podanych ilości wyszło mi 14 tortilli i średnicy 15 cm
paramyksowiroza - @hermes600: @moveslikelagger: @Tryggvason: 

Tortille:
- 350 g m...

źródło: comment_1593716848LYidpqvEjo5M66K9P3QDiW.jpg

Pobierz
@hermes600: @moves_like_lagger: @Tryggvason:
Patelnię smarujemy odrobiną smalcu i dość mocno nagrzewamy (160-180 stopni C). Wrzucamy po jednej tortilli i smażymy jakieś 30 sekund z każdej strony ściągamy, kiedy są lekko zarumienione.
Gotowe tortille odkładamy na talerz i przykrywamy mokrą ściereczką kuchenną, żeby nie zrobiły się suche.
paramyksowiroza - @hermes600: @moveslikelagger: @Tryggvason: 
Patelnię smarujemy odr...

źródło: comment_1593716942hpmbws75B7wyrf40dt80ze.jpg

Pobierz
@hermes600: @moves_like_lagger: @Tryggvason:
Tortille wieszamy na kratce od piekarnika w ten sposób, żeby u góry miały odstęp jednego „szczebelka”. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. (dół+wiatrak) Jeśli do naszych tacos dodajemy boczek, można go włożyć na dół piekarnika. Suszymy je w ten sposób przez kilka minut, aż będą sztywne.
paramyksowiroza - @hermes600: @moveslikelagger: @Tryggvason: 
Tortille wieszamy na k...

źródło: comment_15937169737B5pcnRcUfpVEBf7WiSAlu.jpg

Pobierz
@hermes600: @moves_like_lagger: @Tryggvason:

Guacamole:
- 1 dobrze dojrzałe awokado
- małą garść listków kolendry
- czubatą łyżkę bardzo mocno posiekanej cebulki
- łyżkę soku z limonki
- sól, pieprz

Cebulkę bardzo drobno siekamy razem z listkami kolendry – niemal na miazgę.
Do tego celu wykorzystamy niewielką część cebuli, reszta przyda się do farszu z wołowiny
Awokado nacinamy wzdłuż, oddzielamy połówki od siebie, wyciągamy pestkę i wydrążamy miąższ za pomocą
paramyksowiroza - @hermes600: @moveslikelagger: @Tryggvason: 

Guacamole:
- 1 dobr...

źródło: comment_1593717015fuToWXjSc5LPk7qvl3dQfj.jpg

Pobierz
@hermes600: @moves_like_lagger: @Tryggvason:

Krewetki:
- 8-10 dużych krewetek
- łyżka soku z limonki
- chili
- masło klarowane
- tymianek
- czosnek

Krewetki solimy, skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy lekko chilli i odstawiamy na godzinę.
Na patelni mocno rozgrzewamy masło klarowane. Smażymy krewetki na ostrym ogniu po 1-2 minuty na każdej stronie. Wyłączamy ogień, wrzucamy posiekany czosnek, 2 gałązki tymianku i mieszamy. Ściągamy z patelni.

Dodatki:
Możemy wykorzystać np.: