Wpis z mikrobloga

@jmuhha mnie kiedyś kumpel przekonał do nich, obierasz kroisz na grube frytki, polewasz oliwą, posypujesz przyprawą do ziemniaków Prymat (właśnie przez dodatek tej przyprawy przekonałem się do nich) pieczesz w 180-200 stopni, aż się trochę zrumienią.
@jmuhha Kiedyś próbowałam zrobić z nich łódeczki i napełniłam mięsnym farszem. Wyszło słabo. Zraziłam się na kilka lat. Ostatnio spróbowałam je po prostu upiec w piekarniku, na frytunie. Tym razem wyszło w pyte.
@jmuhha: Batat zawiera mniej białka, natomiast więcej cukrów prostych. A w kwestii witamin i minerałów. Ziemniak ma więcej: witaminy C (ziemniak 16 mg, batat 12 mg), wit B6 (zwykły 0,26 batat 0,16), fosforu (zwykły 52, batat 32 mg), potasu (zwykły 415, batat 213), cynku (zwykły 0,33 mg, batat 0,2 mg), niacyny, kwasu foliowego, magnezu, witaminy K, oraz tiaminy. Batat natomiast więcej wit A i E oraz wapnia i żelaza.
@jmuhha: Frytki sa #!$%@? z tego. Poprostu gotujesz bez obierania do miekkosci,wyjmujesz,nacinasz i wyciskasz jak banana. Mozna tez pokroic w mala kostke,ugotowac i zblendowac na puree,dodac starta skorke z cytryny. Chipsy sa juz mniej zdrowe ale zajebiste-obieraczka do warzyw, „obierz” batata na cienkie plastry/paski i smaz do momentu az olej nie bedzie „bulgal”,odsacz na reczniku papierowym.