Wpis z mikrobloga

Cześć, zawsze mnie tak ciekawiło jak większość youtuberów, co dalej nie mają firmy lub założyli dopiero po jakimś czasie się rozliczało. Np. taki Nitrozyniak założył dopiero we wrześniu 2019 JDG. Mahonka dalej nie ma we wpisie w CEIDG, ani nie ma żadnej spółki (chyba, że nie potrafię tego sprawdzić). Adrian Polak dopiero teraz w czerwcu 2020 JDG założył. Wiem, że są inkubatory oraz np. useme.eu, ale wątpie, żeby przez to się rozliczali. Czy są jeszcze jakieś alternatywy? Bo w sumie limit na działalności nierejestrowanej wynosi 1300 zł brutto miesięcznie. Może podpinali się pod czyjeś firmy, czy tak po prostu jako osoby fizyczne bez dg jakoś dali radę to rozliczyć? W co wątpie, bo Nitro już od dawna kosi 20-30 k miesięcznie.

Wołam osoby biegłe w tych tematach do dyskusji: @CounterStrike16 @tenportaltodno @CodexGigas @niezwornowazony @PogromcaPatusow @Mnieczyslaw @Misterius

#polskiyoutube #stream #podatki #dzialalnoscgospodarcza
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Roksanos: To są wszystko młodzi ludzie, UoP albo zlecenie z jakąś firmą która bierze na siebie faktury nieźle im się opłaca bez PITu.
Dodatkowo najczęściej te firmy pośrednicy to są firmy które ich wykreowały i wypromowały, więc pewnie nawet w umowach mają zakaz zakładania własnej DG.
  • Odpowiedz
@notdot: możesz tam rozliczać swoich klientów. Useme.eu Twoim klientom wystawia fakturę VAT, a Ciebie rozlicza na umowie o dzieło lub zlecenie. Przykładowo masz stronę internetową, gdzie oferujesz pisanie tekstów na zlecenie. Zgłasza się do Ciebie klient i piszę, że chce FV, a ty mówisz, że możemy się rozliczyć przez useme.

Spoko opcja, ale dużo osób mówi, że urząd skarbowy może się przyczepić do dużej ilości zawieranych umów cywilnoprawnych. Zresztą w
  • Odpowiedz
@Roksanos: dzięki ale to się nie bardzo opłaca względem podatków, bo kosztów sobie nie wliczysz, vatu nie odpiszesz
więc rozumiem, że to jest na jakieś jednorazowe zlecenia za małe kwoty
  • Odpowiedz
@Roksanos: Nitrozyniak z tego co wiem ma obywatelstwo niemieckie/mieszkał w Hiszpanii (?), więc podejrzewam, że przez spory okres czasu mógł się rozliczać na tamtych zasadach i być tutaj niedostępny lub rozliczał go ktoś z PompaTeam, albo sama spółka PompaTeam. Po założeniu sklepu i prowadzeniu go z Polski, musiał mieć działalność zarejestrowaną tutaj na takich, a nie innych warunkach.

Adrian Polak raczej nic ciekawego w życiu nie zarobił, a dotacje z
  • Odpowiedz
@CounterStrike16: przecież TAD nie rozlicza chyba streamerów? Sami muszą zadbać o odpowiednie rozliczenie się. Czy po prostu można się z nimi jakoś dogadać? No niby Polak dużo na dotacjach nie zarobił, ale pewnie z Insta mu ładne współprace wpadały.
  • Odpowiedz
@Roksanos: Wydaje mi się, że można się dogadać. Mahonek chyba usunął swój post z dowodem, ale jest też ten post:
https://www.wykop.pl/link/4362249/comment/55814641/#comment-55814641

Co do Polaka, to nie stawiałbym na współprace indywidualne, a na korzystanie z gotowych rozwiązań, a to inna sprawa, np: DDOB, a tam są to raczej groszowe sprawy i też da się (lub dało) załatwić przez paypal. On też przyjmował sporo rozwiązań typowo barterowych.
  • Odpowiedz
@Roksanos: https://rejestr.io/krs/646901/380
To firma należąca do Pana Karola, który jest jednocześnie zarządczą spółki TAD, nie wspominając już o powiązaniach spółek, które możesz sobie tam sprawdzić (fajnie to rozrysowali).
Jest to to samo, lecz rozbite na spółki, bo takich rzeczy nikt normalny nie zrobi Ci na tej samej spółce, gdy jedna z nich odpowiada za te płatności. Musieliby zmienić charakter działalności, czy jak to się tam nazywa, więc to logiczne, że
  • Odpowiedz
@CounterStrike16: Faktycznie, nie zgłębiałem tematu. Ale jak zobaczyłem, że obie spółki z Krakowa to czułem, że coś jest na rzeczy. Ciekawe czy dużo streamerów tak rozliczają. Chociaż na większą skale chyba bali by się ryzykować.

A wiesz jak Cypis sobie radzi? U niego inna sytuacja, bo on z donejtów nie żyje.
  • Odpowiedz
@Roksanos: to raczej wąskie grono, więc wątpię by duża ilość osób się tak rozliczała, zwłaszcza, że wielu przeszło na inne platformy, które nie wiem jak działają, a i prawo działa trochę inaczej w zależności od tego jaki jest typ działalności tej firmy - zmienia się w JAKIMŚ stopniu, nie całkowicie.

Nie znam Cypisa, kiedyś słyszałem akcję, że dostał karę (chyba) 20k od US za akcje z podatkami, a jako artysta
  • Odpowiedz