Hej chciałbym zainwestować większą ilosc pieniędzy na dłuższy czas w relatywnie bezpieczny sposób. Jak oceniacie ryzyko wrzucenia ok 20k $ w Amazon na 3 od 5 lat? Ma to sens? Wydaje mi się że Amazon ma najlepszą pozycję ze wszystkich sklepów na świecie więc byłaby to bezpieczna inwestycja jednak ciekawi mnie opinia ludzi z większym doświadczeniam czy taki ruch miałby sens. #gielda
@badylord: polecam kryptowaluty, nie da sie stracic. A tak serio - na giełdzie nie istnieje pojęcie bezpieczny sposób. Równie dobrze możemy mieć w nidługim czasie zwałkę rozłożoną na znacznie dłuższy czas, po którym powrót na stare notowania może trwać również długo.
@Khaine: Całkiem serio, Amazon jest trochę jak CDPR, zajebista firma z zajebistymi perspektywami ale to już wliczone w cenę. Duży potencjał do dalszych wzrostów ale i do duzych spadków. A kolega chce bezpieczną inwestycję z perspektywą 3-5 lat. Spółki typu KGHM, PZU, PKN, one nie mają gdzie spadać i z wielkim prawdopodobieństwem dadzą stabilny umiarkowany zarobek. Jedyne zagrożenie widzę w tym, że PiS może rozmontować państwo, ale to też jest
@grubypajonk: Złota się trochę boje bo wiem że niby jest dobrą lokatą ale jest wyjątkowo wysoko a patrząc na wykres złota na stooq to boję się że może potanieć gdy się sytuacja na świecie trochę uspokoi, a gdyby doszło do powtórki z lat 2012-2013 to byłoby mi smutno :D
@Sabarolus: Masz na myśli bitcoin? w sumie nidy się kryptowalutami nie interesowałem ale zbadam temat.
@konto-na-sobote: Polskie banki też są tanie, a stopy wiecznie takie niskie nie mogą być. No ale to też jest inwestycja raczej na minimum pół roku - dwa lata niż cash out za miesiąc.
@konto-na-sobote: Dlatego jestem załadowany w PKO (żeby nie ryzykować na początek jak się jeszcze nie obyłem), ale w trochę pechowym momencie wszedłem i jestem -1% ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ
@badylord: załóż sobie konto np. w mbank, jest to stabilny bank, masz tam statica, dobry program, kup sobie polskie akcje np. banków - SPL, Millenium i będziesz miał spokój przez następne 3 lata, nie patrz na kurs. Inwestycja w amerykańskie akcje jest obarczona ryzykiem różnicy kursów. Za 2 lata podniosą stopy procentowe w Polsce i będziesz miał umocnienie złotego i stracisz na przewalutowaniu.
#gielda
amazon prosi sie antytrust jakis jak demokraci przejma wladze
@konto-na-sobote: Ale ty tak serio czy z przekąsem? Bo na tym tagu spodziewam się jednego i drugiego xD
@Sabarolus: Masz na myśli bitcoin? w sumie nidy się kryptowalutami nie interesowałem ale zbadam temat.
@MilionoweMultikonto: No
Inwestycja w amerykańskie akcje jest obarczona ryzykiem różnicy kursów. Za 2 lata podniosą stopy procentowe w Polsce i będziesz miał umocnienie złotego i stracisz na przewalutowaniu.