Aktywne Wpisy
masternodeBTC +195
Wskaż przedmiot/usługę/czynność, która w ostatnim czasie poprawiła na jakiejkolwiek płaszczyźnie w Twoim życiu komfort/bezpieczeństwo/zdrowie/prywatność itp.
Od ponad 3 lat rozmawiamy na tym tagu o wszelkich usprawniaczach życia. W skrócie: polecasz rzeczy które udało Ci się wprowadzić do swojego życia z tytułowego pytania a w komentarzach nawiązujemy dyskusje z których rodzą się kolejne pomysły. Każdy plusuje w komentarzach rozwiązania z których też korzysta, aby pomóc społeczności dokonywać trafnych zakupów z polecenia. Podziel się swoimi pomysłami w komentarzu i obserwuj tag #mirekmasterclass który zrzesza już ponad 5200 osób.
Dzisiaj moje odkrycie z ostatnich miesięcy a zakupu dokonałem oczywiście z Waszego polecenia:
Air Fryer – Wiem, że wielu z Was używa już od dłuższego czasu ale w moje ręce wpadł jednak dopiero w ostatnich miesiącach i trudno zliczyć mi zalety korzystania z tego urządzenia. „Mini-piekarnik z mega termoobiegiem” pozwoli nie tylko przyrządzić jedzenie zużywając dużo mniej energii niż zwykły piekarnik ale faktycznie jedzenie z niego po prostu smakuje lepiej. Dodatkowo jeżeli do tej pory mieliście w zwyczaju smażyć coś na patelni a da się to przyrządzić w air fryerze to i Wasze zdrowie podziękuje Wam w długim terminie za beztłuszczowe przygotowywanie posiłków. Urządzenie jest naprawdę wszechstronne a przez to, że zajmuje stosunkowo mało miejsca na kuchennym blacie to po prostu chce się z tego korzystać (reguła dostępności). Dodatkowo w porównaniu do tradycyjnego smażenia, używanie air fryera generuje mniej intensywnych zapachów. Podsumowując jest szybko, taniej, zdrowiej i wiele potraw smakuje lepiej. Ceny urządzenia różnią się w zależności od modelu a więc i Waszych preferencji natomiast nie są to drogie urządzenia zwłaszcza uwzględniając pozytywy wynikające z takiego zakupu.
Od ponad 3 lat rozmawiamy na tym tagu o wszelkich usprawniaczach życia. W skrócie: polecasz rzeczy które udało Ci się wprowadzić do swojego życia z tytułowego pytania a w komentarzach nawiązujemy dyskusje z których rodzą się kolejne pomysły. Każdy plusuje w komentarzach rozwiązania z których też korzysta, aby pomóc społeczności dokonywać trafnych zakupów z polecenia. Podziel się swoimi pomysłami w komentarzu i obserwuj tag #mirekmasterclass który zrzesza już ponad 5200 osób.
Dzisiaj moje odkrycie z ostatnich miesięcy a zakupu dokonałem oczywiście z Waszego polecenia:
Air Fryer – Wiem, że wielu z Was używa już od dłuższego czasu ale w moje ręce wpadł jednak dopiero w ostatnich miesiącach i trudno zliczyć mi zalety korzystania z tego urządzenia. „Mini-piekarnik z mega termoobiegiem” pozwoli nie tylko przyrządzić jedzenie zużywając dużo mniej energii niż zwykły piekarnik ale faktycznie jedzenie z niego po prostu smakuje lepiej. Dodatkowo jeżeli do tej pory mieliście w zwyczaju smażyć coś na patelni a da się to przyrządzić w air fryerze to i Wasze zdrowie podziękuje Wam w długim terminie za beztłuszczowe przygotowywanie posiłków. Urządzenie jest naprawdę wszechstronne a przez to, że zajmuje stosunkowo mało miejsca na kuchennym blacie to po prostu chce się z tego korzystać (reguła dostępności). Dodatkowo w porównaniu do tradycyjnego smażenia, używanie air fryera generuje mniej intensywnych zapachów. Podsumowując jest szybko, taniej, zdrowiej i wiele potraw smakuje lepiej. Ceny urządzenia różnią się w zależności od modelu a więc i Waszych preferencji natomiast nie są to drogie urządzenia zwłaszcza uwzględniając pozytywy wynikające z takiego zakupu.
czykoniemnieslysza +570
Shaming gniazdowników trwa, oczywiście wcale nie na zamówienie deweloperów. Ha tfu Wyborcza.
#nieruchomosci
#nieruchomosci
Tego rodzaju internetowy "wandalizm" pojawia się regularnie w przypadku obiektów wzbudzających kontrowersje. Pamiętacie #willakarpatia ? ;) Nazwa obiektu w mapach Google zmieniała się wtedy na Willa Kuciapka, Willa Odbytnica czy nawet Willa Birkenau.
Bukareszteńska katedra również wzbudza kontrowersje. - Rumuński Kościół Prawosławny jest wyraźnie zaangażowany w życie społeczne i polityczne, co, podobnie jak w Polsce, prowokuje społeczne dyskusje - tłumaczy Agnieszka Krawczyk, mieszkająca w Sybinie rumunistka i przewodniczka po Rumunii. - Katedra w Bukareszcie powstaje częściowo z pieniędzy publicznych, ale cały sposób finansowania jest mało transparentny. Kościół przyznaje, a to dane z końca 2018 roku, że budowa pochłonęła już 110 milionów euro, z czego 82 miliony to pieniądze od rządu, a 18 milionów przeznaczyły władze Bukaresztu. I teraz wyobraźmy sobie, że te astronomiczne kwoty są przeznaczone na budowę katedry w kontekście niedofinansowanych szpitali, szkół, braków w infrastrukturze i wielu innych problemów, które trawią ten piękny kraj - komentuje Agnieszka Krawczyk.
To prawdopodobnie dlatego nieznany internauta z "Katedry Zbawienia Narodu Rumuńskiego" postanowił zrobić "Katedrę Głupoty Narodu Rumuńskiego".
Dlaczego jednak aparat państwa oburzył się na tyle, że postanowił przykładnie ukarać Google za brak reakcji na niewielki internetowy wandalizm? Chodzi o symbol - budynek stanął zaraz za ogromnym Pałacem Parlamentu, architektonicznym ucieleśnieniem rumuńskiego komunizmu, na terenie przez dziesięciolecia dostępnym tylko dla władz komunistycznej Rumunii (więcej o pałacu i zniszczonych przez niego dzielnicach pisałem tutaj).
Katedra reprezentuje więc wątki obecne także w polskiej dyskusji publicznej. "Pokazowa" dekomunizacja, dyskusja o wpływie kościoła na państwo, miliony lei przeznaczane na kontrowersyjne symbole.
Fotografia przedstawia wciąż budowaną Katedrę Zbawienia Narodu Rumuńskiego w Bukareszcie. Na pierwszym planie mur okalający komunistyczny Pałac Parlamentu - jeden z największych budynków świata. Także sama katedra nie grzeszy skromnością - po ukończeniu budowy będzie najwyższym i największym kościołem prawosławnym na świecie.
#podrozefilipa -> mój tag
#ciekawostki #europa #kosciol #religia #gruparatowaniapoziomu #podroze #4konserwy #neuropa #rumunia
@ff_91: To byli czasy!