Wpis z mikrobloga

Ej #konfederacja mam jeszcze takie pytanko, może mondre, może głupie, nie wiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Bo Krzysztof wolnościowiec™ Bosak powiedział wczoraj że jak będzie prezydentem to zakaże finansowania organizacji LGBT z zagranicy. Więc mam pytanie, a w sumie kilka:

1. Czy Krzysiu wie jakie są kompetencje prezydenta i że to nie leży w jego kompetencjach? Wiem, inicjatywa ustawodawcza, ale przecież Krzysiu musi sobie zdawać sprawę że tego nikt nie przegłosuje, nawet PiS.
2. Czy Krzysiu zdelegalizuje tylko finansowanie organizacji związanych z LGBT, czy ogólnie finansowanie organizacji pozarządowych?
3. Jeśli wszystkich organizacji, to co na to żona Krzysia, członkini Ordo Iuris o którym nie można mówić że to finansowani przez Kreml fundamentaliści?
4. Czy Krzysio zdaje sobie sprawę w jakiej pozycji w UE i ogólnie na forum międzynarodowym stawiają Polskę takie zakazy i jakie mogą się z tym wiązać reperkusje?
5. Czy zakazywanie ludziom inwestowania w kraju to działanie wolnorynkowe™?
6. Czy Krzysiu wie jak działają korporacje i międzynarodowe firmy i rozumie że takie prawo można i tak obejść w 3 minuty zakładając filię firmy w Polsce i w ten sposób finansować co się chce. Chyba że w ogóle zakażemy finansowania niewygodnych organizacji?

Liczę na odpowiedź i wspaniałe fikołki ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#bekazprawakow #bekaznarodowcow #neuropa #4konserwy #lgbt #debata #polityka
  • 27
Krzysiu wie jakie są kompetencje prezydenta i że to nie leży w jego kompetencjach? Wiem, inicjatywa ustawodawcza, ale przecież Krzysiu musi sobie zdawać sprawę że tego nikt nie przegłosuje, nawet PiS.

2. Czy Krzysiu zdelegalizuje tylko finansowanie organizacji związanych z LGBT, czy ogólnie finansowanie organizacji pozarządowych?

3. Jeśli wszystkich organizacji, to co na to żona Krzysia, członkini Ordo Iuris o którym nie można mówić że to finansowani przez Kreml fundamentaliści?

4. Czy
@Kozajsza: mnie interesują cyrki rządu z lgbt w totalnie ostatniej kolejności; najpierw niech ktoś ogarnie gospodarkę i zlikwiduje rozdawnictwo, egoizm tutaj. Mój portfel się dla mnie bardziej liczy niż czyjeś wolności ;/
@CynicznyMarksista:
Unia to przede wszystkim organizacja integracji gospodarczej. Dlatego da się w ramach niej tolerować Orbanow.

Natomiast uderzenie w swobodę przepływu kapitału jest uderzeniem w podstawy UE i z tego względu Wspólnota nie zaakceptowała żadnych ustęp w stosunku do 4 swobód których żądał Cameron bo byłoby to zaprzeczeniem podstaw tej organizacji.

No i z tym zawlaszczeniem sądów jest taki problem że nie jest oczywiste że sądy są kompetencją UE i w
@Jegwan: jeżeli Polska nie będzie się stosowala do swobody przepływu to nie ma żadnego powodu żeby nie wprowadzić ceł na polskie produkty rolne co byłoby mile rolnikom niemieckim czy belgijskim
Unia to przede wszystkim organizacja integracji gospodarczej. Dlatego da się w ramach niej tolerować Orbanow.

@Kjedne: No Orban też był EPP, dla mnie sądy są ściśle związane z integracją gospodarczą, tuzy intelektu z epp do 2020 roku chyba miały inne zdanie.

Natomiast uderzenie w swobodę przepływu kapitału jest uderzeniem w podstawy UE i z tego względu Wspólnota nie zaakceptowała żadnych ustęp w stosunku do 4 swobód k

@Kjedne: Ja już
akie przepisy są absolutnie niezgodne ze swobodą przepływu kapitału

@Kjedne: w mumii jest taka swoboda przepływu kapitału jak na niemieckim ryku medialnym( ͡° ͜ʖ ͡°)
@CynicznyMarksista: no bo traktat nie daje jednoznacznej kompetencji UE w zakresie sądownictwa a rozszerzanie kompetencji przez TSUE jest wątpliwe

Prawda jest taka że nikomu nie przyszło do głowy to co się wydarzyło, więc UE była bezbronna. Co skądinąd jest argumentem za tym że Zachód w relacjach ze wschodnią Europą musi stosować inne narzędzia niż partnerstwo zwłaszcza że przykład relacji PiS - Trump może być w tym zakresie zachęcający.

Plus ani nowe
@Kjedne: Słodko że wierzysz że Unia coś zrobi, ale mnie jakoś nie przekonałeś, unia jest za słaba by zacząć atakować swoje montownie. A Habeck pewnie też ma w sobie jakieś cząstki German guilt'u( ͡° ͜ʖ ͡°)

Orban wykopał uniwersytet członka mojego plemienia, i co? I Merkel( ͡° ͜ʖ ͡°)

Formalnym powodem takiego zapisu ustawy jest to, że uczelnia nie posiada w Budapeszcie własnego
@CynicznyMarksista wypad ? Unia się rozpada I nie zdziwiłbym się gdyby w ciągu następnych lat to się stało . Nie radzą sobie kompletnie z niczym na przykład wzajemna pomoc w korona kryzysie albo pomoc w Grecji . Ja bym opuścił tonący okręt