Wpis z mikrobloga

Czym się różni pasek od łańcucha rozrządu ?
Mój brat mówi że ma w swoim samochodzie i pasek i łańcuch rozrządu- pasek napędza pompe wody itd. a łańcuch napędza auto.
Drugie pytanie, dlaczego nie mogę znaleźć okresów wymiany takiego paska/łańcucha w internecie?
Co ile powinno zmieniać się rozrząd w 1.6 TDI Skoda Fabia II (co ile lat/KM) ?
#skoda
#mechanikasamochodowa
  • 26
@shaelix92: Jeśli już to ma pasek osprzętu i łańcuch rozrządu. Osprzęt zawsze ma pasek. Rozrząd może być na pasku, łańcuchu lub kołach zębatych. Co do tego co ile to zobacz co jest w instrukcji. Ja bym wymieniał co 60-90k km
@shaelix92: Tak teraz czytam na forum jakimś że w tych 1.6 tdi po 2010 wymiana paska co 210k km. Podobno jest jakiś wzmacniany. Z drugiej strony to guma która ma już 6 lat a co tyle lub 210k zalecają wymianę. Sprawdzić czy nie popękany i podjąć decyzję czy wymieniać
Podobno jest jakiś wzmacniany

@Quantuum: Wzmacniany na papierze. Producenci piszą takie kwiatki - tak samo jak z olejem long-life, bo to informacja dla księgowych i menedżerów, którzy liczą czy takie auto w flocie będzie tańsze. Jak masz 30 aut na firmę, to interwały serwisowe przekładają im się na konkretny hajs do przytulenia.
@shaelix92:

Czym się różni pasek od łańcucha rozrządu ?

Budową? Materiałem z którego jest wykonane jedno i drugie ?

a łańcuch napędza auto.

Co to niby ma konkretnie oznaczać?

Drugie pytanie, dlaczego nie mogę znaleźć okresów wymiany takiego paska/łańcucha w internecie?

Co ile powinno zmieniać się rozrząd w 1.6 TDI Skoda Fabia II (co ile lat/KM) ?

Nie ma z tym większego problemu.
Nie ma informacji na ten temat w instrukcji
@shaelix92: Tak. Taki jest przewidziany interwał dla tego silnika. Nie musisz tylko jak dojdzie do kolizji zaworów z tłokami to będzie jeszcze drożej. Twoja sprawa. Ja osobiście tak jak ktoś wcześniej pisał nie wierzył producentowi w jego zapewnienia wzmocniony pasek.