Wpis z mikrobloga

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://myanimelist.net/anime/166/Samurai_7&ved=2ahUKEwihu4iR2oPqAhUSwKQKHRbnCRkQFjAAegQIBxAD&usg=AOvVaw2qOvOtul6jOXeaViCVqvBq

Siedmiu Samurajów

Kiedyś miałem okazję obejrzeć film mistrza wschodniego kina Akiry Kurosawy pod tytułem "Siedmiu Samurajów".Bardzo mi się on podobał,i zawsze kojarzyłem, że chyba jest adaptacja tego dzieła w formie anime bo chyba swego czasu ten tytuł był w polskiej telewizji na jakimś bodaj jednym z odłamów AXN i może nawet jakiś odcinek przypadkowo zobaczyłem,ale pewny tego nie jestem może to było coś innego.Jak się było małym to się wszystko co wyglądało jak bajka oglądało.Pamiętałem tylko scene jak jakiś facet złapał strzałe, i jeden krótki pojedynek po którym typ co wygrał chciał tamtą osobę w drużynie Siedmiu Samurajów.

W skrócie fabuła opowiada o niedawno zakończonej międzyplanetarnej wojnie z udziałem zmechanizowanych samurajów.Życie mieszkańców osady Canna zaczyna powoli dochodzić do normy po wojnie.Jednak spokój nie jest im dany, gdyż wisi nad nimi groźba Nobuseri, którzy przybywają do osady każdego roku po ryż i kobiety.Osadnicy nie mają potrzebnej wiedzy do zorganizowania obrony, postanawiają więc poszukać ratunku gdzie indziej.Kapłanka Kirara, jej młodsza siostra Komachi i Rikichi wyruszają po pomoc tytułowych siedmiu samurajów.

Nie jest to jednak tylko kino samurajskie ta klasyczna już bardzo stara opowieść została przeniesiona w malowniczy świat steampunku.Wszelakie dobroci zaawansowanej technologii jak chociażby:lasery,mechy są tu na porządku dziennym.Jest też trochę cyberpunku jeden z samurajów jest nawet w całości cyborgiem.Wszystko to wygląda bardzo barwnie, i wierzy się w to.

Ta bardzo kosztowna produkcja co widać po trójwymiarowych budowlach z której przynajmniej dla mnie Gonzo powinno być dumne bo to jedna z ich lepszych produkcji chwale sobie jeszcze bardzo Gankutsuou i Nhk ni Youkoso obrosła już niemal legendami.Największym minusem chociaż zauważalnym dopiero po skompletowaniu całej drużyny jest scenariusz po nim twórcy musieli wymyśleć coś swojego no i zaczęły się schody wątki się przedłużają anime ogląda się trochę jak grę by aby dotrzeć z punktu a do punktu b.Seria nie posiada wątków pobocznych więc nie było nawet na co lekko wątek główny zepchnąć.

Bohaterów jest sporo za dużo jak dla mnie.Nikt tak na prawdę nie dostał wystarczająco dużo czasu ekranowego by móc się wykazać.Jednak jest jedna postać która bardzo przypadła mi do gustu i ja polubiłem.Był to Katsuhiro najmłodszy i najmniej doświadczony z całej siódemki samurajów.Zmiany jakie w nim występują przez całą serię i to jakim jest człowiekiem w pierwszym a ostatnim odcinku to jak uczył się na błędach są to zmiany drastyczne. No,i dodatkowo był bardzo starannie,i ładnie narysowany.

Jak wyżej napisałem budżet był spory co widać,i widać, że na grafikę nie pożałowano pieniędzy,a dokładność z jaką pracowano nad tłami to jeszcze potęguje.Jakby to prosto nie zabrzmiało to anime to prostu uczta dla oczu.Ujęcia są długie więc na wszystko będzie czas się napatrzeć.

Muzyka była bardzo dobra.Ending i opening to bardzo dobre utwory.Jednak to nie wszystko reszta soundtracku obejmuje utwory klasycznej japońskiej muzyki klasycznej z dźwiękami bębnów chociażby które występowały przy walkach one to dopiero były świetne.

Siedmiu Samurajów to świetne anime bardzo warte obejrzenia.Dałem temu tytułowi 8/10 chociaż po początku myślałem gdzieś do okolic może i nawet połowy serii, że tytuł będzie mierzył jeszcze wyżej, ale niestety potem było gorzej jednak końcówka to zrekompenowała i machnąłem ręką na te wcześniejsze gorsze odcinki.Do jednej sceny miałbym zastrzeżenia w tym ostatnim odcinku, ale i tak nie zmieniła by ona oceny.

Ja to anime oglądałem na Netflixie chociaż znaleźć tego tytułu nie było łatwo dopiero przez Filmweb który mnie przekierował na Netflix do tego tytułu automatycznie na niego trafiłem Nawet nie wiedziałem, że on tam jest.Tak to już jest, że jak się chce zobaczyć coś dobrego to trzeba się naszukać pewnie ten tytuł gdzieś był tylko był schowany pod stertą tych popularniejszych niekoniecznie dobrych pozycji.
#animedyskusja #anime #animerecenzja
otootooto - https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://myanimelist....

źródło: comment_1592219878yEs3vqedmopfru9ZWNP9UM.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach