Kurła, mirki - klawiatura chyba chce mnie zabić. Pod spodem klawy jest jej metalowa obudowa i #!$%@? mnie prądem niczym starą babe. Co to za czary? Na USB powinno być 5V i nie powinno nic czuć. Raz #!$%@? prądem, a raz nie. W gniazdku uziemienie jest, ale to instalacja starego typu. Mam się bać? ( ͡º͜ʖ͡º) #elektryka #elektronika #komputery
@MiedzygalaktycznyOnanista: w gniazdku pewnie masz tylko niepodłączony do niczego bolec. Albo co gorsza źle zrobione zerowanie. Dobrze ci radzę, zaproś elektryka.
@Okex: Mam, tylko musiałbym poszukać. W dzień się tym zajmę. @Jarek_P Fak. Serio poważna sprawa? Jakiś czas temu odkryłem, że czasami jest przebicie na obudowie piekarnika, wtedy zmierzyłem i wyszło ~120V...
@Jarek_P: +fun fact: w domu siostry w którym była zakładana elektryka po znajomości, padło ostatnio zasilanie w całej kuchni. Przyczyna odkryta przez szwagra, który elektryką się nie zajmuje. Przyczyna? Wbity gwóźdź w kabel zasilający zamiast mocowania :D Cud, że się dom nie zjarał...
@MiedzygalaktycznyOnanista: zapewne nie było to przebicie, tylko właśnie nigdzie nie podłączony przewód ochronny, połowę napięcia zasilania na obudowie dawały filtry. W kompie zapewne jest to samo.
@MiedzygalaktycznyOnanista: tak jak wyżej piszą mysle, u mnie w domu nie ma uziemienia w jednym pokoju i metalowa obudowa od laptopa również mrowi. Zależy jeszcze jak mocno to czujesz, głównie spowodowane to jest zasilaczem jakimś
@Okex: Dość odczuwalne mrowienie, ale teraz nic się nie dzieje. Z piekarnikiem tak samo - rzadko kiedy mrowi. Jeśli jest spore zagrożenie spadnięcia z rowerka przez to, to coś będę musiał z tym zrobić. Z piekarnikiem tak już jest od dobrych 10 lat i nic się nikomu nie stało.
@MiedzygalaktycznyOnanista: lepiej ogarnąć elektryka, może uziemienie słabo zrobione albo gdzieś poszedł przewód, u mnie kumpel elektryk ogarnął za flachę
@MiedzygalaktycznyOnanista: samo to mrowienie zdrowego nie zabije mimo napięcia ~115 V kondensatory bardzo ograniczają prąd. Problem będzie w przypadku awarii i przebicia fazy na obudowę, założenie jest takie że wtedy wywala roznicowkę a jak jej brak to nadpradowy, bez uziemienia obudowy nic się nie dzieje dopóki ktoś jej nie dotknie i jebnie go pełne 230v bez żadnych ograniczeń
@tepiciel_absurdow: a wiesz co to wydajność prądowa? Wiesz ile kV potrafi się zebrać na swetrze? Jak nie wiesz to kilkadziesiąt a dlaczego nie zabiją? Bo ładunku jest zbyt mało. Jak robisz za przewodnik pomiędzy ziemią a takim filtrem to napięcie nie na nim spada do kilkunastu woltów bo ma wystarczająco duża impedancję
@MiedzygalaktycznyOnanista
ogarnij elektryka
Jak robisz za przewodnik pomiędzy ziemią a takim filtrem to napięcie nie na nim spada do kilkunastu woltów bo ma wystarczająco duża impedancję