Wpis z mikrobloga

@szystah92: Nie wiadomo jak to będzie.

Sam moduł NFC nie gwarantuje płatności w sklepach, dużo zależy softu.

Przykład Mi Band 4 występował też z droższą wersją z NFC, która w Polsce jest bezużyteczna.
  • Odpowiedz
@Kaziu: Przykładowo Mi Band 4 występował w dwóch wersjach Chińskiej i Globalnej droższej.
Różnica była taka, że wersja Chińska miała dodatkową opcję w Menu do płatności kodem QR (tylko w Chinach) i chyba 10% mniejszą pojemność baterii chodź to bez różnicy bo sama opaska bardzo długo działa na baterii.

Ta wersja MI Band 5 ma niby język Chiński i Angielski (z tym że Polski język Menu sam dojdzie z czasem),
  • Odpowiedz
@szystah92: Chciałbym by wersja z NFC obsługiwała płatności kartą, ale wątpię by to działało.
By dopisać kartę płatniczą do zegarka przeważnie musi on obsługiwać system WearOS od Google, Apple, Garmina itp, takie smartwache długo nie wytrzymują na baterii, a skoro ta opaska ma trzymać długo na baterii to logiczne jest że nie będzie tego systemu w tym sprzęcie.
Najtańsze zegarki, które umożliwiają płatności zbliżeniowe to wydatek najmniej 500-600 zł.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Prostozchin: zgadzam się. Ale jak dla nie to albo NFC albo GPS powinien być. Zastanawiam się nad opaską Huawei (ma GPS) i chyba się zdecyduję. Liczyłem że Xiaomi pójdzie mocny krok do przodu ale się przeliczyłem
  • Odpowiedz
  • 0
@chosenon3: ale Huawei ma ;) poza tym nie zależy mi żeby GPS działał cały czas - wręcz przeciwnie - ale są sytuacje gdzie nie mam telefonu ze sobą, a zliczanie dystansu by się przydało.
  • Odpowiedz
  • 0
@chosenon3: Huawei Band 4 Pro (link dodałem wyżej).
Drugiego pytania ni w ząb nie rozumiem. Jeśli pytasz o tego B4Pro to nie wiem dokładnie ile wytrzymuje bateria ale po recenzjach się sugeruję, że ok tygodnia (chyba właśnie przy wyłączonym GPS) - jak dla mnie ok. Byle nie ładować codziennie czy co drugi dzień.
  • Odpowiedz