Aktywne Wpisy

Nighthuntero +65
Co w końcu tym gejowym miesiącem, jest, nie ma? Wygląda na to, że moda na lgbt się skończyła
#programista15k #pracait #korposwiat
#programista15k #pracait #korposwiat
źródło: image
Pobierz
sqrvol +6
Nie boicie sie o swoje długoterminowe inwestycje na GPW z powodu przyszłych rządów populistów i to do czego mogą doprowadzić w ciągu 20-30 lat?
Ja się trochę zaczynam cykać i chyba ograniczę gpw do spółek które rozwijają się poza Polską.
#gielda
Ja się trochę zaczynam cykać i chyba ograniczę gpw do spółek które rozwijają się poza Polską.
#gielda

Jak zachodzi ta rekurencja? dlaczego po _x printuje mi od 1,do 5 (1,2,3,4,5)?? Wyjaśni ktoś proszę?
stars(n):
"""Rekurencyjne wypisywanie n linii z gwiazdką."""
if n > 0:
print ( n )
printstars(n-1)
print(n)
elif n==0:
print('_X')
printstars(5)
źródło: comment_1591652256yVrWP2B38hwIjyLNKuUR1v.jpg
Pobierzźródło: comment_1591652295oEmHg6ruxoayf6AN2kSp2X.jpg
Pobierzprint_stars(n-1)masz jeszczeprint(n), więc wchodzi sobie najpierw na kilka poziomów rekurencji, po czym wychodząc wali w te printy :)1. Kod wklejaj na pastebin czy coś podobnego.
2. Jak zaznaczył @ProfesorBigos - ogarnij działanie debuggera. To jest bardzo fajne zadanie w którym poznasz jak to funkcjonuje i bardzo łatwo wyłapiesz program.
3. Dlaczego masz
print( n )zamiastprint(n)?Jeśli po wywołaniu fn(2) wykona się fn(1) i funkcja wróci do miejsca wywołania to n nadal będzie tam równe 2. Czyli: f(2) -> wypisz 2, wywołanie f(1) -> wypisz 1, powrót, wypisz 2.