Wpis z mikrobloga

@krzychool: Dochód rozporządzalny - suma bieżących dochodów gospodarstwa domowego ze wszystkich źródeł pomniejszona o zaliczki na podatek dochodowy, podatki (np. od dochodów z własności) oraz o składki na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne
  • Odpowiedz
@Ryzy_Wuj: mnie śmieszy to, że to jest do 4500zł. Jeszcze bym się zgodził gdyby klasa średnia była OD 4500zł. Ale jak można nazwać klasę średnia jak ktoś zarabia 1500zł XDD to klasa BIEDA a nie średnia
  • Odpowiedz
@MtEverest: No to nawet. Ja odkładam często ponad 5k miesięcznie razem z małżonką, jeżdżę 12 letnim samochodem i mieszkam w mieszkaniu z rynku wtórnego na kredyt. No bogacz ze mnie, klasa wyższa, nie ma co. xD
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 9
@Ryzy_Wuj: 4500 dochodu rozporządzalnego to 6300 brutto, zakładając że nic nie wydajesz. Jeżeli masz np kredyt na mieszkanie za 2000/miesiąc, to 4500 do rozporządzenia oznacza pensje 6500 netto, czyli 9000 brutto. To już trochę jest.
  • Odpowiedz
Klasa średnia, nie chce nikogo martwić klasa - zaczyna sie tam gdzie kończy sie robotnicza.
Pensje robotnikow w polsce kończą się na 15 000 na rękę.
Czas pracy robotników to 160 godzin miesiecznie.

Klasa średnia ma zarobki powyżej 15k na rękę i pracuje mniej niż 160h (doglada, zarzadza, projektuje, wykonuje wolne zawody, wysokie specjalizacje). To sa managerowie sredniego szczebla wzwyz, lekarze, prawnicy, posiadacze wlasnych firm.

Klasa
  • Odpowiedz